400 km-ről látható eltérés

Még az űrből is látszik a tó sója

Feltűnően eltérő a Nagy-Sóstó vizének színe, olyannyira, hogy ez még az űrből is látszik.

2014.10.21 09:00ma.hu

Egy érdekes részlet látható azon a fotón, amit a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó európai űrhajós készített, akkor, mikor az ISS mintegy 400 km magasan keringett a Föld felszíne felett.

A fénykép érdekessége, hogy a keresztben húzódó vasúti töltés két oldalán feltűnően eltérő a víz színe - írja az Űrvilág.hu. A csak kevés helyen nyitott töltés útjában áll a víz áramlásának, keveredésének. Emiatt az egyik oldalon a tó sokkal sósabb, mint a másokon – olyannyira, hogy ez még az űrből is látszik. A sósabb rész az északnyugati, ahová nem ömlenek nagyobb vízfolyások, így szegényesebb az édesvíz-utánpótlása.

A Nagy-Sóstótól (Great Salt Lake, Utah állam, USA) a fényképet Alexander Gerst német űrhajós készítette. (Kép: ESA/NASA)

A Nagy-Sóstó az egyik legnagyobb sós vizű tó a Földön. Sótartalmát annak köszönheti, aminek a tengerek is: a vízgyűjtő területéről érkező folyók vizét összegyűjti, de lefolyása nincs. A párolgás révén a vízben oldott sók és más ásványi anyagok koncentrációja megnő. A Nagy-Sóstó egy valaha mintegy tízszer ekkora kiterjedésű, közel 17 ezer évvel ezelőttig létező tó, a Bonneville-tó megmaradt része.

Alexander Gerst, az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa jelenleg az ISS 41. személyzetében dolgozik. A Blue Dot (a Föld bolygóra utaló kék pont) elnevezésű küldetése során készített képeket rendszeresen megosztja a nagyközönséggel is. Útjából már nincs sok hátra, Gerst és két társa a Szojuz TMA-13M űrhajóval várhatóan november 10-én tér vissza a Földre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.