Nem a politikusok körében találtak rájuk...

Megvannak az első gerincesek!

Félmilliárd évvel ezelőtt éltek, és sokáig nem tudták hová tenni a tudósok. Furcsa, homokóra-szerű alakjuk azonban nemrég értelmet nyert.

2014.10.20 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: University of New England

Több mint egy évszázada bukkantak a különleges faj maradványaira először; a Kínában fellelt, nyolcasra vagy homokórára hasonlító fosszíliákat a földtörténetet kutatók azóta nem tudják hova tenni az evolúciós fán. A félmilliárd évesre becsült leletekről azonban nemrég kiderült, hogy bizarr, tengerben lakó, vak lényekről van szó, melyek valószínűleg minden gerinces élőlény őseinek számítanak.

Noha először 1911-ben akadtak rájuk, egészen 1997-ig nem kaptak nevet - ekkortól hívjuk őket újszájúaknak (Vetulicolia). A nagyjából 15 centiméteresre növő őslények a Kambrium korszak alatt lephették el a földi tengereket és óceánokat, és egyáltalán nem voltak olyan ritkák, mint amilyennek gondoltuk őket. Kína után számos más helyen is megtalálták őket, például Kanadában, Grönlandon és Ausztráliában is.

Az Adelaide-i Egyetem és a New England-i Egyetem kutatói, Diego García-Bellido és John Paterson fedte fel nemrég nagy titkukat, amikor a Kenguru-sziget partjainál talált fosszíliákat tanulmányozták. Ezeknek a példányoknak hosszú farkuk volt, melyet egy merev, gerinchúrra emlékeztető rúd tett használhatóvá. Vagyis a két kutató ráakadt a gerincesek (így az ember távoli) ősére.

Az Ausztrália közelében talált példányokat Nesonektris aldridgei névre keresztelték a kutatók. A "Nesonektris" a görög szigetúszó kifejezésből származik, az "aldridgei" pedig az újszájúakkal foglalkozó kutatók úttörőjének számító Dick Aldridge tiszteletére került a névbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.