Metánfaló parányok

A földi katasztrófa a tengerek mélyén lapul?

Csak nemrég fedezték fel azokat az apró lényeket, melyek a tengerek, óceánok mélyében levő kőzetekben élnek. Metánfogyasztásukkal jelentősen hozzájárulnak a vizek üvegházhatást okozó gázainak féken tartásához. De ha egyszer kipusztulnak...

2014.10.17 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Caltech

Különös élőlények, apró mikrobák lapulnak a tengerfenék kőzetes rétegeiben: metánt fogyasztanak, így tartják fenn magukat. A széndioxidnál jóval nagyobb mértékben üvegházhatást okozni képes gázt megkötő parányok karbonátokban laknak. Jelentőségük kétszeresen is nagy: egyrészt egészen a közelmúltig ismeretlenek voltak számunkra, másrészt bebizonyosodott, hogy komoly szerepet játszanak a metán körforgásában.

"A metán sokkal erőteljesebben képes üvegházhatást előidézni, mint a széndioxid, így környezeti körforgásának megértése minden klimatológus számára elsődleges feladat" - közölte a Caltech-nél dolgozó Victoria Orphan. Csapata akadt rá arra a két mikroorganizmusra, mely képes oxigén nélkül is fennmaradni, mert szulfátok formájában a tengervíz metánját fogyasztja. Anaerob metanotróf névre keresztelték az egysejtű lényeket, melyek egy baktériummal közösen alkotnak metánfogyasztó rendszert.

Korábban senki nem vizsgálta a tengerfenék köveit, élőlények után kutatva. Feltételezték, hogy inaktív, élettelen kőzetek, melyek passzív módon foglalják magukba a metánoxidot. A mostani felfedezés jól mutatja, mennyire nem vagyunk tisztában a metán környezeti körforgásával és annak klímánkra gyakorolt hatásával.

Három helyről is gyűjtöttek mintákat a Caltech szakemberei: Costa Rica partjaitól nem messze, az Eel River medencéből (ez Északnyugat-Kalifornia partjainál található) és az Oregon állam partjainál fekvő Hydrate Ridge-ből. Jellemzően 6-800 méteres mélységben találhatók az ominózus karbonátok, melyek akár több tucat kilométeres távolságra is szétterjedhetnek. Az ezekről a helyekről származó, felszínre felhozott kövek felnyitásakor és a szükséges tesztek elvégzésekor derült ki, hogy miként végzi dolgát együtt a fent említett két parányi élőlény.

Becslések szerint az atmoszférába jutó metán mennyiségének nagyjából 6 százaléka származik a tengerekből. Ez az arány azonban csak azért ilyen alacsony, mert a tengeri mikrobák a metán helyileg megtalálható mennyiségének akár 90 százalékát is elfogyasztják, így az nem jut a légkörbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.