Egészségünkre!

Gyümölcslegyek miatt olyan a sör illata, amilyen

Élesztő nélkül nincsen a klasszikus értelemben vett sör, ám csak véletlenül fedeztük fel, hogy eredetileg milyen célt is szolgál az illata.

2014.10.11 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Freedigitalphotos pakorn

A sör illatáért jelentős részben az évezredek óta ismert és - többek között - sörfőzéshez használt élesztő felel. Kenyér, sör, bor egyaránt készül általa, már az ókori görögök óta. Azonban egészen a közelmúltig nem tudtuk, miért olyan az illata, amilyen.

Mit is csinálnak a mikrobák, ami miatt annyira elengedhetetlenek az élelmiszeriparban? Cukrot fogyasztanak, melyet széndioxiddá és alkohollá alakítanak át. Eközben sejtjeik számos aromát bocsátanak ki, melyek hasonlítanak az érett gyümölcs illatára - különösen egy gén, az alcohol acetyl transferase, azaz ATF1.

És mindezt egy véletlen fedte fel, 15 évvel ezelőtt. A belga Leuveni Katolikus Egyetem biotechnológiáért felelős tanszékén Kevin Verstrepen egyik hétfői munkanapján szembesült azzal, hogy ellepték a szomszédos genetikai laborból kiszabadult gyümölcslegyek azt a tárolóedényt, amiben illatozó élesztőkultúra tenyészett. Ezzel szemben az aromagént nem tartalmazó, egyébként minden más tekintetben az előzőleg említettel megegyező élesztőt tároló edényre rá sem néztek a parányi repülő rovarok.

Két, egymással látszólag semmilyen kapcsolatban nem álló faj, az élesztő és a gyümölcslegyek bonyolult, szagokra alapuló szimbiózist alakítottak ki egymással, állapította meg Verstrepen. A legyek belakmározhatnak az élesztőből, az élesztő pedig a parányi ízeltlábúak mozgásának előnyeit élvezi. A rovarok ugyanis táplálkozásuk közben segítenek a mikroba sejtjeinek elrendezésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.