Túl a csúcson

Napenergia: rossz irányba szerelik fel a paneleket?

Látszólag törekednek az ideális elhelyezésre a kivitelezők, ám egy fontos tényezőt eddig nem vettek figyelembe. Át kéne rakni a napelemeket?

2014.10.12 18:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikimedia

Szinte az összes amerikai napelem déli irányba néz, és ennek meg is van az oka. Ebben a pozícióban képesek a legtöbb napsugarat befogni, amikor csillagunk felkel délkeleten és a láthatár mögé bukik délnyugaton. A nap folyamán így nyerhető a lehető legtöbb energia, amit aztán otthonaikban felhasználhatnak vagy az áramszolgáltató felé értékesíthetnek.

Az elrendezést kritizálók szerint azonban inkább nyugati tájolásúnak kellene lenniük ezeknek a rendszereknek. Ebben a pozícióban ugyan összességében kevesebb sugárzás érné a paneleket, ám a leginkább energiaigényes időszakokban - dél felé és délután - ekkor teljesíthetnének a legjobban. A déli irányba nézők ugyan nagyobb profitot hoznak tulajdonosaiknak, de nem akkor adják termelésük csúcsát, amikor a közösségnek leginkább szüksége lenne rá. Így a déli tájolású panelekkel bíró házak zömének is szüksége van külső rásegítésre, egyéb módon - például nukleáris vagy gázerőműben - előállított energiára.

És akkor nézzük meg, mivel is lehet pótolni a hiányzó "kakaót"! A nukleáris erőművek nem kapcsolgathatók tetszés szerint le és fel, nem tudnak jelentősen eltérni a nap bizonyos szakában nominális teljesítményüktől. Ezért a csúcsidőszakban olyan megoldásra van szükség, aminek terhelése dinamikusan változtatható - ez pedig (többek között) a földgázalapú erőművek jellemzője.

Vagyis, leegyszerűsítve a dolgokat, az amerikai háztartások zöme kikényszeríti a földgázipar felfutását - ami az újonnan felfedezett palagáz miatt ugyan olcsó, de szintén környezetszennyező és semmiképp sem megújuló megoldás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.