Hazánkban 20 százalékkal nőtt

Folyamatosan nő a napenergiából termelt áram mennyisége

A világon tavaly 1248 gigawattóra áramot termeltek a naperőművek, ezen belül Európában 38,4 gigawattóra áramot termeltek csak az újonnan belépett naperőművek, míg Magyarországon a termelés a becslések szerint 20 százalékkal nőtt és 9,5 gigawattórát tett ki.

2014.07.17 07:47MTI
freedigitalphotos.net/samarttiw

A megújuló energetikai eszközöket forgalmazó és szaktanácsadó HST-Energy Kft. közleménye idézi az Európai Fényelektromossági Ipari Egyesülés (European Photovoltaic Industry Association, EPIA) adatait, amely idénre 40 gigawattra teszi a belépő új kapacitást, ami négy év múlva már - éves szinten - 55 gigawattra nő.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2012-es adatai szerint a magyar napenergia - fotovoltikus - kapacitás 12 megawatt volt, és éves 20 százalékos növekedést valószínűsítettek.

Összehasonlításul: Németországban a beépített kapacitás múlt év végén 36 gigawattot tett ki. A magyarországi teljes kapacitásból 10,4 megawattra tehető a háztartási kiserőművek teljesítménye, amely 1440 háztartási méretű naperőmű. A teljes éves fotovoltikus villamos energia termelés 7,98 gigawattóra volt 2012-ben.

A tájékoztatás szerint világszinten gyors átrendeződés tapasztalható ezen a piacon. Míg 2011-ben még Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek közel 70 százalékát, addig a tavaly ez az arány már 30 százalék alá esett. A beruházások 57 százaléka a folyamatosan erősödő ázsiai piacon történt.

Németországban már olyan kedvezőek a feltételek, hogy egy napelemes rendszer segítségével 1 kilowattórányi áramot már 12-15 eurócentért is elő lehet állítani. Új üzleti modellek is megjelentek, akár bérleti- vagy lízing konstrukcióban is hozzá lehet jutni a megújuló energiát termelő eszközökhöz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.