Te kis szemét!

Láncreakció indulhat be a Föld körüli pályán

A 2012 februárjában indított, Magyarország első saját gyártású műholdjához, a Masat-1-hez hasonló űreszközök komoly veszélyt jelentenek.

2014.10.07 09:00ma.hu

Az egyre divatosabbá váló apró űreszközök sajnos teleszemetelik az alacsony Föld körüli pályák térségét - figyelmeztet az Űrvilág.hu. Márpedig a miniatűr műholdak – a CubeSat szabvány szerinti egy egységből álló, 10 cm élhosszúságú kockák maximális tömege 1,3 kg – egyre divatosabbak, nekünk is van: Magyarország első saját gyártású műholdját, a Masat-1-et 2012 februárjában indítottuk útjára.

Ezek az egyetemi műholdak vagy kis cégek által készített űreszközök viszonylag könnyen (olcsón) pályára állíthatók, többféle hordozórakétával, vagy akár a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről. Alkalmasak egy-egy speciális feladat végrehajtására, vagy arra, hogy a készítőik egy valódi műhold készítése révén valódi űrkutatásban vegyenek rész.

Egyes szakemberek szerint azonban növekvő veszélyforrást jelentenek a nagyobb műholdakra. Egy feltételezett ütközés nem csak hogy tönkretehet egy értékes űreszközt, de a szétszóródó törmelékdarabok láncreakció-szerűen tovább szaporíthatják az űrszemét mennyiségét. Ráadásul minél több ilyen űreszköz kering a Föld körül, természetesen annál nagyobb az ütközési kockázat.

Kép: Ben Bishop

Ennek kivédésére az ilyen kis műholdak pályán töltött élettartama legfeljebb 25 év lehet. Előbb vagy utóbb belépnek a sűrű légkörbe és megsemmisülnek, helyet adva a következő generációnak. Ezt a hallgatólagos 25 éves szabályt azonban sokan nem tartják be, és a kikényszerítésére nincs sok lehetőség. Vannak olyan műholdüzemeltetők, amelyekről tudni lehet, hogy 25 évnél is sokkal tovább, akár egy évszázadig tartó keringésre alkalmas pályákra állítják űreszközeiket.

Mint ismeretes, mintegy 100 ilyen űreszköz állt pályára a 2003 és 2012 közötti évtizedben. Egyedül 2013-ban pedig további száz. Amennyiben a következő 30 évben évente 205 új CubeSat jut a Föld körüli térségbe, akkor három évtized alatt 16 millió alkalommal kerülnek veszélyesnek számító (17 km-es) közelségbe más űreszközökkel, amennyiben ez az érték eléri az évi 700-at, a veszélyes események száma 165 millióra nő.

Egyes szakértők szerint a helyzet nem ennyire drámai. Tény ugyanakkor, hogy már korábban is volt olyan CubeSat, amely feltehetően ütközés miatt vált működésképtelenné: 2013 májusában az ecuadori NEE-01 Pegaso járt szerencsétlenül. Ha pedig divatba jönnek a még kisebb, néhány cm-es lapka alakú „műholdak” (angol elnevezéssel sprite, avagy manó), azok akár még a földi követőradarok számára sem lesznek megfigyelhetők. Így az ütközésükkel kapcsolatos kockázatra sem tudják majd figyelmeztetni a műholdak üzemeltetőit...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.