7000 kilométerre repítette a vulkanikus anyagokat

Alaszkai vulkán terítette be hamuval Európát 1200 évvel ezelőtt

Az alaszkai Mount Churchill tűzhányó 1200 évvel ezelőtti kitörése hamuval terítette be Nyugat-Európát, 7000 kilométerre repítve el a vulkanikus anyagokat.

2014.10.06 18:59MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Az elmúlt kétmillió évben mindössze egy olyan vulkánkitörés ismert, amely 7000 kilométeres távolságra szórta szét a hamut. Ez a Toba-szupervulkán, amely 2800 köbkilométer hamut lövellt ki, beterítve Ázsia déli részét, Indiát és Kelet-Afrikát 75 ezer évvel ezelőtt - olvasható a LiveScience hírportálon és a CBS News hírei között.

A Mount Churchill az Egyesült Államok negyedik legmagasabb tűzhányója, ám 843-ban bekövetkezett kitörésekor "mindössze" 50 köbkilométer hamut lövellt ki.

Az eddigi feltételezések szerint a vulkanikus anyagok 1000 kilométeres távolságban borították be a talajt Alaszkában és Kanadában. E kitörés tanúbizonysága az úgynevezett White River Ash-képződmény, a felszín közelében néhol 60 centiméter vastagságot elérő hamuréteg, amely az alaszkai autópálya több szakaszán is látható az útbevágásokban.

Az európai geológusok évtizedekkel ezelőtt fedezték fel Grönlandon és Észak-Európában a vulkanikus hamulerakódásokat, ám azt feltételezték, hogy izlandi tűzhányóktól származnak. 2011-ben vetődött fel egy nemzetközi konferencián, hogy esetleg az európai hamulerakódások összefüggésbe hozhatók a White River Ash-képződménnyel.

E felvetés ellenőrzésére a nemzetközi kutatócsoport a kanadai Yukon és Új-Skócia területéről, valamint Grönlandon, Észak-Írországban és Németországban vettek mintákat. Meghatározták az anyagok kémiai összetételét és korát, valamint vizsgálták a vulkanikus üledék, az úgynevezett kriptotefra alakját, "textúráját".

"Minden egyes vulkánkitörésnek egyedi a geokémiai +ujjlenyomata" - magyarázta Britta Jensen, a tanulmány vezető szerzője. Bebizonyosodott, hogy az észak-európai és észak-amerikai vulkanikus anyagok a Mount Churchill kitöréséből származnak.

"Senki sem számított arra, hogy egy viszonylag mérsékelt erejű vulkánkitörés hamuja eljuthat Európába" - hangsúlyozta Britta Jensen. Az alaszkaihoz hasonló vulkánkitörések ugyan csak százévente fordulnak elő, ám a légi közlekedésnek fel kell készülnie az ilyen eseményekre.

Az izlandi Eyjafjallajökull kitörése 2010 tavaszán öt napra megbénította Európa légiközlekedését, de mi történik egy a Mount Churchillhez hasonló, százszor nagyobb erejű kitörés esetén? "Ilyen erejű vulkánkitörés nem volt a modern légi közlekedés történetében, ám a lehetőséggel számolni kell" - fogalmazott Britta Jensen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.