Quadkopterrel a vulkán fölé

A pokol bugyrai Izlandon nyíltak meg

A nevének hangzása ellenére a Bardarbunga vulkán nem Afrikában található; ellenben pont olyannak néz ki, mint amilyennek az ember a poklot elképzeli. Van valami félelmetesen gyönyörű benne - nézze meg ön is lélegzetelállító videónkat!

2014.10.06 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Izland második legmagasabb hegye a Bardarbunga; kiterjedése szerint a legnagyobb: hosszúsága közelítőleg 190 km, szélessége 25 km. A Vatnajökull Természetvédelmi Parkban található, Izland délkeleti részén. Nézze meg ön is, egy drón szemével:



A kaldera nagyjából 80 négyzetkilométer területű, 10 km széles és mintegy 700 m mélységű. A vulkánt teljes egészében jég borítja, a kaldera fölött mintegy 850 m vastagságban. Aktív vulkánnak számít, jellemzője a robbanásszerű, bazaltos kitörés. Egy esetleges magmakitörés a kalderától akár 100 km-es távolságon belül bárhol előfordulhat.

A Bardarbunga egy kevéssé ismert tűzhányó, hatalmas méreteit csak 1973-ban ismerték fel egy műholdas felvételen, ami 800 km magasságból készült. Tanulmányok szerint olyan tefra rétegek, amikről azt hitték, hogy más vulkánoktól erednek, valójában a Bardarbunga kitöréseiből származnak.

2014-ben növekvő aktivitásával hívta fel magára a figyelmet. Meg kell jegyezni, hogy a Bardarbunga sokkal nagyobb, mint az Eyjafjallajökull tűzhányó, aminek 2010-es kitörése miatt Európában korlátozni kellett a légiközlekedést. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.