Virtuális valóság

Amit lát, az nem emberi

A filmgyártás során a trükköt igénylő jelenetekhez általában a digitális technikát hívják segítségül, a CGI nyújtotta lehetőségekkel bármilyen 3D-s grafikát meg lehet csinálni. Ám ez vagy jól sikerül, vagy nem.

2014.10.05 16:00ma.hu

Hisz vagy nem hisz a szemének? Jobban teszi, ha ez utóbbinál marad, ugyanis amit lát, az egy emberi fej, de nem egy embernek a feje. Elképesztő, már milyen élethű képmások születhetnek a fejlett információtechnológiai megoldásoknak köszönhetően. A munkát az ausztrál Chris Jones jegyzi.

Mindazonáltal, sokszor egy film büdzséjének nagy részét a CGI-fejlesztések "viszik" el, ám a tömérdek pénz ellenére a munka nem mindig a legjobb, és semmi sem ronthat el jobban egy pillanatot, mint egy bugyuta "special effect".

2D-s CGI-t (Computer-Generated Imagery, számítógépen létrehozott kép) elsőként az 1973-as Feltámad a vadnyugat című filmben használtak a Wikipedia szerint, míg a 3 dimenziós kép először a film folytatásában, a Futureworldben (1976) volt látható, ahol egy kezet és arcot generáltak számítógép által. A második film, melyben e technológiát alkalmazták, a Csillagok háborúja (1977) volt, ahol a Halálcsillag tervrajzai követelték a beavatkozást. Az első két film, melyben komolyabb szerephez jutott a CGI, a Tron (1982) és Az utolsó csillagharcos (1984) voltak. Az első igazi CGI-szereplőt a Pixar későbbi megalapítója, John Lasseter alkotta meg a Sherlock Holmes és a félelem piramisa (1985) című filmhez.

A mélység titka című film vízilénye 1989-ben elnyerte a legjobb vizuális effektekért járó Oscar-díjat. Ezt követően a CGI a Terminátor 2: Az ítélet napjában (1991) kapott központi szerepet a T-1000-es folyékony fém-szerkezetének köszönhetően. A Terminátor 2 is Oscar-díjat a különleges hatásokért. Az igazi áttörést a Jurassic Park dinoszauruszainak életszerű megjelenítése hozta 1993-ban, mely nagyszerűen ötvözte a CGI-t és a live-actiont, számos Forrest Gump-jelenet készült ezzel a megoldással. 1995-ben, az első teljes egészében számítógép alkotta mozifilm, a Pixar cég és a Walt Disney Company produkciója, a Toy Story – Játékháború hatalmas sikereket ért el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.