A Szovjetunió dicsőségére

Látta már a Föld köldökét?

A világ második legnagyobb, ember vájta gödre Szibériában van, gyémántot bányásztak benne. Ja, és helikoptereket "eszik", így tilos fölé repülni!

2014.10.06 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Slava Stepanov

Kelet-Szibériában található a Mirni nevű bányászváros - ez a település ad otthont a világ második legnagyobb, ember által kivájt gödrének. Gyémántot bányásztak itt egykor, maga a bánya 54 évig üzemelt és több mint 10 millió karátnyi (2 tonnányi) csillogó ékkővel gazdagította az emberiséget évente az 1960-as években (ekkor érte el csúcstermelését). 1957-ben hozták létre, miután geológusok kimberlit nyomait fedezték fel - ez a kőtípus gyakran tartalmaz gyémántot.

Mirni nem meglepő módon komolyan fellendült a gyémántbányászat fénykorában - csak maga a bánya 3600 embert alkalmazott csúcsidőszakban. Napjainkban a városban 37 ezren laknak, alig pár kilométerre az 525 méter mély és 1,2 kilométernyi átmérővel bíró gödör mellett. Amint említettük már, ezekkel a paraméterekkel a bánya számít a világ második legnagyobb, ember ásta gödörnek - az első Utahban található. A Bingham Canyon rézbánya 1 kilométer mély és 4 kilométeres átmérőjű.

A gödör feletti légteret mára már lezárták, miután meg nem erősített jelentések szerint képes volt berántani magába a felette átrepülő helikopterek egy részét. Ugyan pontosan nem ismert ennek oka, de az elképzelések szerint a felszíni hőmérsékleti különbségek, a méretek és a forma együttesen szokatlan légáramlatokat képeznek a helyszínen.

Legnagyobb gyémántját 1980-ban fedezték fel, összesen 342,5 karátos (68,5 grammos) tömeggel. Nem fogják elhinni, miről kapta a nevét: az akkori Kommunista Párt közelgő kongresszusáról. Egészen pontosan így hívják: a Szovjetunió Kommunista Pártjának 26. Kongresszusa. Megkapó, igaz?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.