Forró Jupiterek és csillagok

Ikercsillagok, Jupiternyi bolygókkal

Meglepően sok a bináris rendszerek száma, galaxisunkban nagyjából minden második naprendszer közepén két csillag található. Ám a mostanában felfedezett - bolygóival együtt - már igencsak figyelemreméltó objektum.

2014.10.03 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: ESO/L

Európai csillagászok bukkantak rá a bináris rendszerre a WASP-94A csillag tanulmányozása közben. Nem is egy másik csillagra vadásztak, csak bizonyítékot találtak egy forró Jupiter jelenlétére a rendszerben, és ezt akarták felfedni. És míg sikerrel jártak, "előbújt" a naprendszer másik csillaga is, melyet WASP-94B-nek neveztek el. Utóbbi szintén rendelkezik egy forró Jupiterrel.

Mielőtt kitérnénk arra, mit is értünk forró Jupiter alatt, nézzük meg kicsit közelebbről a bináris rendszereket! Csillagok háborúja rajongóknak nem ismeretlen a felállás: adott naprendszerben nem egy, hanem kettő központi csillag található. Az egymás körül keringő plazmagömbök nem is olyan ritkák; becslések szerint a Tejútrendszer csillagainak mintegy fele ilyen "konfigurációban" rója végtelennek tűnő útját.

Míg korábban úgy gondolták, hogy bináris rendszerekben másként mehet végbe a bolygókeletkezési folyamat, nemrég kiderült, hogy az exobolygók nagyjából ugyanolyan valószínűséggel találhatók meg bináris rendszerekben, mint egy csillaggal bíró naprendszerekben. Ám ezt egészen 2012-ig nem sikerült alátámasztani, akkor fedezték fel az első példányt.

Forró Jupiterek
A tudomány jelenlegi állása szerint azok az égi képződmények tartoznak ide, melyek zömmel gázneműek, de ahhoz nem rendelkeznek elegendő fűtőanyaggal, hogy csillagként kigyulladhattak volna. Méretük is alatta marad a csillagokénak, többnyire olyan bolygóként járják útjukat, mint a mi Jupiterünk. Ha "túlságosan" közel kerülnek központi csillagaikhoz, akkor jelentősen felhevülnek, ilyenkor beszélünk - természetesen minden életformának alkalmatlan terepként szolgáló - forró Jupiterről.

Ezek az égitestek viszonylag ritkának számítanak. Egy bináris rendszerben meg főleg, cikkünk tárgya az első ilyen képződmény, amit eddig meg sikerült figyelni. Elképzelhető, hogy a WASP-94 rendszer ideális körülményeket teremtett ezeknek a szokatlan bolygóknak, így hasznos eszközéül válhat a csillagászoknak a forró Jupiterek csillagaikhoz közeli állapotának megértésében.

Sokáig ugyanis azt gondolták, hogy nem lenne szabad ennyire közel kialakulniuk az adott naprendszer központjához, mivel ott egyszerűen túl nagy a forróság. Az elképzelések szerint a protoplanetáris korong csillagtól jóval távolabbi pontján születnek meg, és aztán valamilyen okból kifolyólag közel kerülnek napjukhoz. Elképzelhető, hogy más bolygók vagy csillagok "bolondíthatják" meg ennyire pályájukat - remélhetőleg a WASP-94 választ ad majd a kérdésekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.