Közös konferencia

Fiatal tehetségek előadásai az I. Astellas Ifjú Kutató Szimpóziumon

2011-től kezdődően három hazai orvostudományi képzést folytató egyetemen indult el olyan ösztöndíj-program, amely alap- és PhD-képzésben részt vevő fiatal kutatók számára biztosít nemes megmérettetési lehetőséget.

2014.09.28 04:30ma.hu
Prof. Dr. Nyitrai Miklós tudományos dékánhelyettes köszönti a jelenlévőket Fotó: Astellas)

Az ösztöndíjprogram a díjazottakat saját kutatási terveik megvalósításához segíti hozzá. A kezdeményezés mára beérett, az elmúlt három év legkiválóbbnak ítélt pályázói most közös konferencián mutathatták be kutatásaikat és elért eredményeiket.

A 2014. szeptember 24-én a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Dékáni Tanácstermében megrendezett I. Astellas Ifjú Kutató Szimpózium keretében három hazai orvosképzésben érintett egyetem (Pécs, Debrecen és a Semmelweis Egyetem) összesen 13 fiatal tudósa tartott előadást.

Az orvostudomány számos területét átölelő prezentációk között a Pécsi Tudományegyetemről Borbély Éva farmakológiai, Kolláth Dóra immunológiai, Nádasdi Gergő biológiai, Meggyes Mátyás immunológiai tárgyú kutatásait mutatta be, Debrecenből Gaál Zsuzsanna genetikai, Szalóki Gábor biofizikai vizsgálódásait prezentálta, míg a Semmelweis Egyetemről Bogáthy Emese gyógyszerhatástani, Czobor Nikoletta magatartástudományi, Fekete Laura humánmorfológiai, Kellermayer Dalma kardiológiai, Varga Regina őssejt-genetikai, Huszár István biofizikai és Kovács Dániel Tamás genetikai kutatásait ismerhették meg a jelenlévők.

„Nagy öröm és büszkeség számunkra e fiatal kiválóságok kiemelkedően értékes tudományos tevékenységével, kutatásaival megismerkedni, a pálya iránti elhivatottságuknak szemtanúja lenni.” – hangsúlyozta a rendezvényen Dr. Nyitrai Miklós professzor, a PTE ÁOK tudományos dékánhelyettese, majd hozzáfűzte: „Érdemes abba belegondolnunk, hogy egy ilyen fórumon nemcsak a magyar orvostudomány jövőjének lehetséges letéteményeseivel ismerkedhetünk meg, de talán a jövő leendő magyar Nobel-díjasaival is.”

„Büszkék vagyunk arra, hogy három orvosegyetem legígéretesebb fiatal tudósait egy helyen, egy ilyen program keretei között köszönthettük, és még nagyobb öröm számunkra, hogy a jövő évi szimpóziumon várhatóan már a Szegedi Tudományegyetem tehetségeit is köreinkben üdvözölhetjük majd. E hallgatók tudásszomja, szorgalma a gyakorló szakemberek számára is példaértékű lehet, kutatásaik pedig remekül fémjelzik a hazai egyetemeken zajló oktatás magas színvonalát, a témavezetők kiváló munkáját. Az összefogásért, a hallgatói munka odaadó támogatásáért szeretnék köszönetet mondani mindhárom egyetem vezetőinek, továbbá mindazoknak, akik az elmúlt időszakban részt vettek az együttműködés kialakításában, a gyakorlattá érlelés folyamatában.” – hangzott el Dr. Molnár Gábor, az Astellas Pharma értékesítési vezetőjének beszédében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.