Majomkakával az ebola ellen

Példátlan vesztegzár alatt az ország

Tovább tombol Nyugat-Afrikában a gyilkos vírus, ami a modernkori történelemben példátlan intézkedéseket eredményezett.

2014.09.22 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Megfékezhetetlennek tűnik a kontinens nyugati felében tomboló ebolajárvány, a modern orvosi módszerek hatékonyságban és kapacitásban is elégtelennek tűnnek megállításához. Így vissza kellett nyúlni a régmúltban már bevett gyakorlatokhoz: Sierra Leone-ban az elmúlt napokban kénytelenek voltak megtapasztalni az emberek azt, amit Európa az 1300-as, 1400-as években többször is átélt. Az egész ország napokig vesztegzárban - vagy, ha úgy jobban tetszik: házi őrizetben - ült.

Az utcákon csak a hatóság emberei járhattak, illetve az a nagyjából 20 ezer önkéntes, aki segített azonosítani az ebolával fertőzötteket. "A kormányzat egyes kéréseit valóban nehéz teljesíteni, de még mindig jobb élve maradni" - fordult népéhez Ernest Bai Koroma elnök, aki három napos "pihenőt" rendelt el a lakosság számára. Mindezt azért, hogy karanténnal megfékezzék a járvány terjedését: csak a múlt héten 700 új fertőzést jelentettek a térségből, állítja a WHO.

Majomkaka
Egy új módszer reményt adhat - ha nem is a mostani járvány megfékezésére, de a következők előrejelzésére, megakadályozására. Mivel a vírus állatról emberre is terjed - tulajdonképpen így keletkeztek az eddigi járványok -, ezért létfontosságú a fertőzött állati populációk, elsősorban az emberszabású majmok helyzetének felmérése és pontos lokalizációja. Ehhez eddig vérvételre volt szükség, ami vadon élő állatok esetében kifejezetten problémás feladat.

Az EcoHealth Alliance vezető kutatója, az ebolát évekig tanulmányozó Dr. William Karesh azonban csapatával felfedezte annak módszerét, miként lehet a gorillák székletéből megállapítani a fertőzés jelenlétét, szükségtelenné téve a befogás és vérvétel nehézkes és lassú módszerét. A gorillákat egyébként különösen komolyan érinti a vírus: a megbetegedett állatok halálozási aránya 95 százalék környékén van. Becslések szerint a Kongó-környékén elhullott emberszabású majmok 25 százalékával az ebola végzett.

Oltóanyag a raktárból
Ha megvannak a potenciális fertőzési gócpontok, akkor könnyebb célzottan oltani a megbetegedett állatokat, állítja Karesh. Ez az idő pedig hamarabb eljöhet, mint gondolnánk; noha száz százalékig hatékony oltóanyag nincsen az ebolával szemben, az "árva" vakcinák közül több is hatékony lehet az emberszabású majmokon. Ezek olyan oltóanyag-típusok, melyeket az embernél biztonsággal használható változat keresése közben fejlesztettek ki, de a hosszas engedélyezési eljárás miatt gyakorlati használatuk előtt felhagytak további kutatásukkal.

"Minden az állatokon múlik" - nyilatkozta a szakértő, aki szerint, ha a gorillaürülék segíthet megérteni, hogyan terjed az ebola, akkor a vírus következő kitörései még azelőtt megállíthatók lehetnek, mielőtt elérik az embereket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.