Ehhez képest a Cápa film mese

Halszörnyek a tengerekben

Ha első pillantásra azt hitte, hogy az Alien filmből lát egy részletet, tévedett. Egyáltalán nem idegen faj, sőt, meglehetősen sok van belőle a Földön.

2014.09.18 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: elakiri.com

A mélytengeri viperahalfélékről viszonylag keveset tudunk. Igaz ez a fenti, megdöbbentő képen látható fekete sárkányhalra (Idiacanthus atlanticus) is. Amint azt a neve is mutatja, az Atlanti-óceánban őshonos élőlény akár 2000 méteres mélységig is lemegy, olyan nyomásra, amelynek tizedét sem bírná az ember testfelépítése.

Szexuális dimofrikus, azaz jelentős alkati különbségek találhatók a hímek és a nőstények között. Utóbbiak az állukon levő bajszukról és agyarszerű fogaikról ismerhetők fel, no és hosszukról: akár 40 centiméteresre is megnőhetnek. Ezzel szemben a hímeknek se bajsza, se foga nincs, ráadásul alig érik el az 5 centiméteres hosszt. Enni nem tudnak, így élettartamuk is igen rövid; voltaképp egyetlen céljuk van: a párosodás.

A déli félgömb szubtrópusi és mérsékelt égövi vizeiben megtalálható lények nemi eltéréseit evolúciós sikerként írják le a kutatók. Ezzel a differenciálódással a faj elérte, hogy táplálékban szűkös helyeken is fennmaradhasson, minimálisra csökkentve az erőforrásokért folytatott küzdelmet. Mindezt úgy, hogy közben a halfaj nem áldozta fel a szexuális szaporodás jelentette génkeveredés pozitív hatásait.

Számos más mélytengeri halhoz hasonlóan a fekete sárkányhal is rendelkezik biolumineszcenciás képességekkel, azaz biológiai úton fényt tud előállítani. Ez az örök sötétség birodalmában túlélésének legfontosabb záloga, mivel apró fényforrásának villogtatásával csalja magához prédáit.

Szokatlanul érdekes felépítéssel bír a hal kicsinye is. Lárvaformában átlátszó testtel rendelkezik, szemei pedig hosszúkás, akár testméretének felét is elérő "kocsonyán" lógnak. Növekedésével párhuzamosan egyre csökken a szemet az állat testével összekötő szövet hossza, végül kifejlett korában teljesen visszahúzza koponyájába a hal látószerveit. Ekkorra nyeri el végleges színét is: a nőstények tintafekete, a hímek sötétbarna színben simulnak bele környezetükbe.

Forrás: Jason Bradley, 500px.com

És hogy lássuk, mennyire változatos is a természet; a fekete sárkányhal legközelebbi rokona a Csendes-óceáni sárkányhal (Idiacanthus antrostomus). Ugyan ez sem kevésbé bizarr, mint fent tárgyalt "földije", mégis, szemmel látható különbségek jellemzik a Csendes-óceán keleti régióiban őshonos lényt. Életmódjában is eltérő szokásokat követ: hajlamos éjszaka megközelíteni a felszínt, noha társaihoz hasonlóan a nappalokat mélyvízben tölti. A rákféléken és apróbb halakon élő sárkányhal ugyan hasonlít az angolnára, de csak igen távoli rokonok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.