Nagy bajt okoz a mélytengeri halászat...

Kíméletlenül pusztítjuk a tengereket - Az űrből látszik...

Az óceánok területén zajló emberi tevékenységek közül a legnagyobb környezetpusztítással a mélytengeri fenékhálós halászat jár. A tengerfenékbe "szántott", több méter széles, 10-20 kilométer hosszú barázdák még a világűrből is láthatók.

2008.02.25 10:55National Geographic

Nem, nem újabb Nazca-ábrákat láthatunk ezen az űrfelvételen, hanem a fenékhálós mélytengeri halászat okozta „szántásokat” a Mexikói-öböl aljzatán (az apró világos pontok a kőolaj- és földgázkitermelő platformok).

A mélytengeri vonóhálós halászat a legkártékonyabb halászati módszer. A világ szinte valamennyi részén használt technológia lényege, hogy a mélyebb vízrétegek halállományának kifogására, nehezékekkel ellátott hálót vontatnak végig a tengerfenéken. A több méter széles, nehezékekkel ellátott fenékháló mindent elpusztít, ami az útjába kerül, és szó szerint felszántja az aljzatot.

Ezért az érintett területek korallzátonyai fokozott veszélynek vannak kitéve. A koralltelepek fontos szerepet töltenek be a tengerek ökoszisztémájában, ugyanis számos élőlénynek - tengericsillagoknak, rákoknak, halaknak – biztosítanak élőhelyet. Főleg ez utóbbi miatt a halászterületek mintegy 40 százaléka a hidegvízi koralltelepek térségében található. Éppen ez jelenti a vesztüket.

Fotó: National Geographic

A fenékhálós módszerrel számos olyan halat és más tengeri élőlényt is kifognak, amely gazdaságilag nem hasznosítható. Habár ezeket rendszerint visszadobják, de addigra már többnyire elpusztulnak, vagy megsérülnek.

Mint ezen a Landsat műholdfelvételen is látható, a háló szinte teljesen felszántotta a Mexikói-öböl aljzatát. A pár méter széles „szántások” akár 27 kilométer hosszúak is lehetnek. Ma már víz alatti videofelvételek is bizonyítják a módszer kártékony hatását. „A fenékhálós halászat a világtengereken zajló emberi tevékenységek közül a legpusztítóbb” – vélekedett Les Watling, a Hawaii Egyetem zoológusa a LiveScience ismeretterjesztő portálnak.

Számításai szerint ezzel a tevékenységgel évente az Egyesült Államoknál mintegy kétszer nagyobb területet „szántanak” fel. Ez többnyire a mélytengerekben történik – nem épp szem előtt lévő területeken. Viszont a sötétebb színű, mélytengeri üledékbe szántott nyomok jól kivehetők az űrfelvételeken. Watling a napokban mutatta be egy Bostonban tartott ezt a korábbi felvételt.

Watling és kutatótársai szerint a műholdképeken látszó fenékhálós halászat nyomai csak a jéghegy csúcsát jelentik. A tevékenység nagy része ugyanis olyan nagy mélységben zajlik, amely az űrből már nem látható.

Lassú korlátozás

Környezetpusztító hatása miatt számos támadás érte már ezt a halászati módszert, és ennek köszönhetően már történtek is lépések a visszaszorítására. Többek között a Mediterrán térségek Halászati Bizottsága (General Fisheries Commission for the Mediterranean) 2006 januárjától megtiltotta a fenékhálós halászatot a hatása alá tartozó, 1000 méternél mélyebb területeken.

Az Egyesült Államok 2006-ban Alaszka partjainál szintén nagy területen korlátozta ennek a technológiának az alkalmazását. A közelmúltban pedig a Dél-csendes-óceáni Regionális Halászat-igazgatási Szervezet (South Pacific Regional Fisheries Management Organisation) húsz tagországa és az EU aláírta azt az egyezményt, melynek értelmében 2007 októberétől tilos a fenékhálós halászat azokon a vizeken, amelyek ökoszisztémájának sérülése valószínűsíthető vagy már bizonyított.

A tiltás addig marad érvényben, amíg jelentős összegű adót nem vetnek ki a tevékenységre, és amíg nem történik meg az adott terület élővilágának részletes feltérképezése, a további pusztulás megelőzése érdekében. Bár láthatjuk, hogy megindultak a technológia visszaszorítására irányuló lépések, a teljes körű nemzetközi szintű tiltástól azonban egyelőre „nem kell tartani”, ugyanis ez tetemes rövid távú bevételtől fosztaná meg a halászflottákat.

Jelenleg is több ezer ilyen módszerrel dolgozó hajó üzemel például a Mexikói öbölben, valamint Latin-Amerika, Nyugat-Afrika és Kína partjainál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.