Jönnek a négylábú robotállatok?

A Föld legfélelmetesebb robotja

Nemrég még pórázáról is eleresztették a "Gepárdot". Nézze meg futás közben!

2014.09.17 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Habár az MIT által létrehozott Cheetah már nem mai fejlesztés, egy fontos - és egyben aggasztó -, a minap történt aspektus miatt érdemes vele foglalkozni. De előtte néhány szót arról, mit is tud a szerkezet!

A robot négy lábon jár, mint egy kutya vagy egy ló, mozgásában pedig meglepően magasfokú stabilitást értek el a kutatók. A jégen is megállja a helyét, képes akadályokat átugrani, sőt, bizonyos szintig az őt ért fizikai behatásokat (például egy rúgást) is korrigál esés nélkül. Mindezt terepen 10 mérföld per órás (16 kilométer per órás) sebességgel, szilárd talajon, falak között pedig 13 mérföld per órás (21 kilométer per órás) tempóval.

Ez már önmagában is elég félelmetes, ám nemrég új algoritmust kapott a masina, minek következtében jobban képes reagálni a való életben felbukkanó terepakadályokkal szemben. Ennél talán még nagyobb horderejű húzás volt építőitől, hogy alaposan felmálházták akkumulátorral, így most először külső betáplálás, drótokra kötött energiaforrás nélkül is működőképes. Stílusosan: elengedték pórázáról. Nézzék csak!



Felmerülhet a kérdés, miért érdemes kerekeken guruló robot helyett ilyen, több lábon álló autonóm egységeket létrehozni. Nos, a Cheetah olyan körülmények között kell majd, hogy szolgáljon, ahol emberhez hasonló lényekkel kell feladatokat elvégezni, ám valamilyen okból kifolyólag a humán erő nem áll rendelkezésre. Például (hadi)felszerelést kell cipelni, vagy veszélyes - radioaktív sugárzással terhelt vagy biológiailag ártalmas - környezetben kell helyt állni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.