Mint egy tengeri csillag

Az egyik legbizarrabb robot, amit valaha is látott!

"Túléli" a tüzet, jeget, sőt, még azt is, hogy egy autó áthajt rajta.

2014.09.15 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Aki nem szatyorban töltötte az elmúlt évtizedeket, annak van valamilyen kialakult képe arról, hogyan is néz ki egy robot. Szilárd, fémes váz, szögletes vonalak, mechanikus működés - nagyjából erre asszociál mindenki.

Éppen ezért annyira meghökkentő a Harvardi Mikrorobotika Laboratórium által létrehozott "puha robot". Rugalmas testével a megszokotthoz képest drasztikusan máskép mozog a szerkezet, sokkal inkább hasonlít egy tengeri csillagra, mintsem emberi kéz építette autonóm egységre. Íme:



A szinte bármilyen terepet legyűrő robot másik érdekessége, hogy nem vezetékeken keresztül irányítják, mint legtöbb, kísérleti stádiumban levő társát, hanem akkumulátorról "nyomja". A főleg szilikonból készült test belsejében üregek és csövek rendszeréből egy pneumatikus (nyomás működtette) hálózat épül fel. Központi részéből vezérelve a hálózat egyes elemei összehangoltan felfújhatók és leereszthetők, ezzel mozgatva a kis egységet. Még egy GoPro akciókamerával is ellátták, hogy környezetéről tájékozódhasson.

Talán senkit nem lep meg, hogy részben a DARPA, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege pénzeli a projektet. Noha még csak kutatási fázisban járnak, a robot máris képes túlélni jégen, tűzön és nagy nyomáson, amivel a jövőben jócskán megkönnyítheti a katasztrófák elhárításán tevékenykedő emberek életét. Vagy a nagyobb robotokét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.