Kínai robot

Ők tényleg robotolnak: robotétterem nyílt robotpincérrel, robotszakáccsal

Főznek és felszolgálnak - a teljes személyzetet robotok adják egy étteremben Kínában, ahol egyre szaporodik a hasonló helyek száma.

2014.08.15 11:34MTI
Fotó: YouTube/deep black

A kelet-kínai Kunsanban található, újonnan nyitott étteremben a tulajdonoson kívül nem dolgozik élő ember. A kicsi, helyi ételeket kínáló étteremben a személyzetet 15 darab, 1,2 méter magas robot teszi ki, ők veszik fel a rendelést, ők főznek, majd szolgálják fel az ételt és takarítanak a vendégek távozása után. Az étterembe belépőket is robotok köszöntik, az ajtóban álló páros előre beprogramozott mondatokat ismétel.

A tulajdonos, Szung Jü-kang a helyi sajtóban úgy fogalmazott: a lánya kért otthonra egy robotot, mivel nem szívesen végez házimunkát. Innen ered a robotétterem ötlete, mely anyagilag is kiváló beruházás. A robotok ára 40 ezer jüan (1,5 millió forint) körül van, ez körülbelül egy-egy pincér vagy szakács éves jövedelmének felel meg. Ezek a dolgozók ugyanakkor nem kérnek szabadságot, nem betegszenek meg, és a kétórás töltési időn túl pihenésre sincs szükségük.

Az étterem a kínai közösségi portálokon is gyakran emlegetett téma lett megnyitása óta, annak ellenére, hogy nem ez az első ilyen vendéglátó egység az országban. Az első robotétterem még 2012-ben nyílt meg az észak-kínai Harpin városában, és azóta legalább fél tucat robotokat is munkába állító étterem nyílt.



Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.