Vöröskód

Kitör-e a Bardarbunga?

2010-ben az Eyjafjallajökull vulkán kitörése miatt 20 ország zárta le ideiglenesen a légterét, ami nagyjából 10 millió utast érintett. Izlandon egy újabb vulkán kitörése fenyeget...

2014.08.25 19:41ma.hu
http://www.vedur.is

A Bardarbunga egy rétegvulkán, ami Izland legnagyobb jégmezője, a Vatnajökull alatt fekszik. Az elmúlt napokban a vulkán közelében erősödő szeizmikus aktivitásra hívta fel a figyelmet az Izlandi Meteorológiai Iroda - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Olyannyira, hogy 2014. augusztus 23-án szombaton piros színű figyelmeztetést adtak ki a vulkáni aktivitás miatt, ugyanis feltételeztek egy jég alatti kitörést, melynél a láva és a gleccserjég találkozási felülete felett 100-400 méter vastagságú jégréteg lehet. Szombaton a kora esti órákban még azt gondolták, hogy 0-20 óra telhet el addig, amíg a láva eléri a jégréteg tetejét, de nem zárták ki annak a lehetőségét sem, hogy a kitörés nem éri el a felszínt.

A szombat délutáni repülőgépes megfigyelések alatt a gleccser felszíne még érintetlen volt, és a radaros mérések nem mutattak számottevő eltéréseket. A jégréteg peremén sem mutatkozott olyan olvadékvíz, ami összeköthető lenne a vulkáni aktivitással. Ezen megfigylések alapján úgy gondolták a szakemberek, valószínűleg mégsem történt meg a kitörés. Vasárnap végül a piros jelzést narancsra mérsékelték.

Földmozgások augusztus 16-a óta - http://en.vedur.is

A vasárnapra virradó éjszakán és hajnalban egy 5,3 és egy 5,1-es erősségű földrengést is regisztráltak. A térségben hasonló erejű rengésekre nem volt példa a Gjálp nevű vulkán 1996-os kitörése óta. A szeizmikus aktivitás továbbra is jelentős maradt, éjféltől délig nagyjából 700 kisebb-nagyobb rengést érzékeltek, ezért még ekkor sem zárták ki egy kitörés lehetőségét.

Hétfőn reggel fél nyolcig újabb 500 eseményt regisztráltak, a legnagyobb rengések 3-3,5-esek voltak, egész alacsony 5-10 kilométer mélyről pattantak ki. Vulkanikus rázkódást nem észleltek.
A 16 órai frissítés szerint továbbra sincs jele annak, hogy mérséklődnének az aktivitások. Jelenleg három forgatókönyv lehetséges, bár semmi sem zárható ki, így például az sem, hogy a kaldera belsejében megy végbe az erupció.
1. Nem gyűlik tovább a magma, a szeizmikus aktivitás csökken, elhalkul az egész.
2. A láva eléri a kéreg felszínét, és megkezdődik a kitörés. Ez nagy kiömléssel, és visszafogott robbanó, vulkáni füst-termelő folyamattal járna.
3. A láva eléri a gleccserjeget, és meg is olvasztja azt, áradások várhatók, kitörés és vulkáni füst is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.