Por és hamu

Újra berobbant a gyilkos vulkán!

A hatalmas, öt percen át tartó kitörés során forró gázokat, hamut és kőzetet zúdított a vulkán északi és északnyugati oldalára.

2014.04.05 08:45ma.hu

Tíz kilométer magas hamuoszlopot lövellt a magasba az ecuadori Tungurahua tűzhányó péntek este. A közép-európai idő szerint hajnali 1 óra 10 perckor bekövetkezett első robbanást a dél-amerikai ország földtani intézete szerint egy második, négy perces kitörés is követte, majd öt kisebb rengés.
   
A vulkán térségében riadókészültségbe helyezték a mentőalakulatokat.
   
Az Andok hegylánchoz tartozó, 5023 méter magas tűzhányó, amely a fővárostól, Quitótól 140 kilométerre délre található, hosszú szünet után idén február 1-jén éledt fel: kitörése akkor a közel három magyarországnyi Ecuador tartományainak egyharmadát érintette, s a kilövellt hamufelhő miatt átmenetileg be kellett zárni egy regionális repülőteret.
   
A Tungurahua 1999 óta szórványosan többször is működésbe lépett. 2006-os kitörése hat ember halálát okozta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.