ELTE Neurális Információfeldolgozási Csoport

Okosszemüveg segíthet a bénulásban szenvedőkön

Az agyi bénulásban szenvedő, kezüket mozgatni képtelen betegeknek fejlesztettek ki magyar doktoranduszok egy speciális szemüveggel vezérelt okostelefon-tartót.

2014.08.16 16:49MTI, ma.hu
Vörös Gyula (b) és Sárkány András doktoranduszok szemléltetik a működést (MTI Fotó: Balaton József)

A beteg a feje mozgatásával tudja vezérelni az okostelefon-tartó mozgását és elfordulását a szeművegben lévő érzékelők és egy új számítógépes program segítségével.

Egy kamera és egy mikrofon beiktatásával telefonon kommunikálni is tud például az orvosával vagy a családtagjaival.

A fejlesztés az ELTE Neurális Információfeldolgozási Csoport sikere, akik bénulásban szenvedő betegek gyorsabb és hatékonyabb kommunikációja érdekében speciális okosszemüveget kezdtek fejleszeni.

A projekt első kísérletei olyan sikeresek voltak, hogy a kutatócsoport elnyerte a legjobb hallgatói videónak járó díjat a 28. Conference of the Association for the Advancement of Artificial Intelligence-n.

Rendszerük lett az Association des Paralysés de France legjobb kommunikációs alkalmazása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.