Genetika

A csimpánzok intelligenciáját leginkább a gének határozzák meg

A gének a döntőek, nem pedig a környezet.

2014.07.11 22:25MTI
Forrás: Wikipedia

Kísérletükben 99 csimpánzt vizsgáltak 13 feladatsor segítségével amerikai kutatók, és azt találták, hogy az értelmi képességek egy része erősen öröklődik a fajnál. Emellett azt is kimutatták, hogy az állat neme, illetve a környezete - például, hogy emberek nevelték vagy csimpánzok között nőtt fel - nincs jelentős hatással az intelligenciára.

A genetika értelmi képességekben játszott szerepe régóta vitatott téma. Az mára világossá vált, hogy az emberek IQ-teszteken elért eredménye nagyban függ a genetikai örökségtől, némileg módosulhat azonban a környezeti tényezők - így az iskolázottság és a társadalmi-gazdasági státusz - hatására.

A gének állati intelligenciában játszott szerepére azonban eddig sokkal kisebb figyelmet fordítottak a kutatók. A mostani kísérlet arra enged következtetni, hogy az intelligens, az emberhez genetikailag hasonló állatoknál az emberhez hasonlóan meghatározó lehet a genetika és csekély a környezet szerepe.

A Current Biology című amerikai folyóiratban megjelent eredmények hozzájárulhatnak az intelligencia jelenségének jobb megértéséhez, sőt talán az intelligenciához speciálisan kötődő gének azonosításában is segíthetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.