Munkában az IBM Watson szuperszámítógép

Mesterséges intelligenciával az agydaganat ellen

Mesterséges intelligenciával támogatja az agydaganat kutatását az IBM amerikai informatikai konszern.

2014.03.20 14:45MTI

A New York-i központú genetikai kutatóközpont (New York Genome Center, NYGC) arra fogja használni az IBM Watson szuperszámítógépét, hogy az amerikai felnőttek körében leggyakoribb agydaganat, a glioblasztóma elleni terápiákat fejlesszenek ki.

A glioblasztoma a rák szélsőségesen agresszív formája. A diagnózis után átlagosan 12-14 hónap a túlélési arány, a betegség évente körülbelül 13 ezer ember halálát okozza Amerikában.

A klinikai próbák részeként glioblasztómás betegek DNS-elemzését végzi el a kutatóközpont, ezután a Watson segítségével vetik össze az így kapott adatokat a klinikai információkkal, hogy minden egyes beteg genetikai profiljának megfelelő, hatékony terápiát dolgozhassanak ki.

A Watson azért egyedülálló, mert nem úgy programozták, mint a legtöbb számítógépet. Nem a betáplált adatokra hagyatkozik, hanem rendkívüli mennyiségű információt "olvas el", és korábbi munkák eredményeivel is összekapcsolja őket, hogy a problémákra megoldást találjon.

Az IBM és a NYGC együttműködése egybeesik azzal, hogy az informatikai konszern egyre inkább a felhőalapú szoftverekre koncentrál, és távolodik hardvergyártói gyökereitől.

John Kelly, az IBM kutatási igazgatója szerint a DNS szekvenálása, majd a betegek összes klinikai adataival való összekapcsolása olyan mennyiségű adatot eredményez, amit ember már nem tud kezelni. Robert Darnell, a NYGC elnöke azt reméli, a Watson segítségével gyorsabban születik döntés a beteg számára legjobb terápiáról, mivel a glioblasztómánál az idő nagyon fontos tényező.

A projektben dolgozó orvosok azt remélik, húsz agydaganatos beteg DNS-ének szekvenálásával kezdhetik a munkát, majd az így kapott adatokat a Watsonon végigfuttatva kidolgozhatják a kezelés leghatékonyabb módját - olvasható a két intézmény közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.