Mondd, miért?!

Tóramásoló robot

Tóramásoló robotot mutattak be a berlini zsidó múzeumban; a gépezet gyorsabb, mint a rabbik, de másolatait nem lehet használni a zsinagógákban.

2014.07.12 03:30MTI
Forrás: Wikipedia

A berlini múzeumban bemutatott másolókészüléket a Robotlab nevű német művészcsapat dolgozta ki. A narancssárga, óriási fogorvosi fúróra emlékeztető robotnak mindössze három hónapba telik a teljes Tóra lemásolása, míg egy rabbi vagy egy szófér (író, másoló) több mint egy évet tölt el a 80 méter hosszú tekercset megtöltő közel 305 ezer héber írásjegy megformálásával.

A robot által készített másolat azonban nem kerülhet liturgikus használatba. "Ahhoz, hogy egy Tóra-példány szent legyen, lúdtollal kell írni pergamenbőrre, az egész folyamatnak értelemmel telinek kell lennie, és az író imákat mond, miközben írja" - mondta Reuven Yaacobov. A berlini rabbi bemutatta a látogatóknak a Tóra-másolás hagyományos módját is, ahogyan azt elődei évezredek óta művelik.

A robot egyébként már gyakorlottnak számít vallásos szövegek másolásában, hiszen mint Matthias Gommel, a Robotlab munkatársa elmondta, a keresztény Bibliát már német, spanyol és portugál nyelven is leírta, mielőtt egy izraeli dizájner segítségével átprogramozták a héber karakterekre.

A robot a Világ teremtése című kiállítás része, mely a héber kézírás jelentőségét világítja meg szent tekercsek, házassági szerződések és más középkori dokumentumok bemutatásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.