687 földi nap

Szelfivel ünnepli első Marson töltött évét a Curiosity

Egy marsi év 687 földi napnak felel meg, ennyi idő alatt kerüli ugyanis meg az égitest a Napot. Az űrszonda 2012. augusztus 6-án szállt le a vörös bolygóra.

2014.06.25 12:08MTI
Forrás: NASA

Az "önarckép" valójában a NASA szakemberei készítette mozaik azokból a felvételekből, amelyeket a kutatórobot küldött, ezért nem látszik a fényképezőgépet tartó kar, mely a fotót csinálta.

A Curiosity valójában egy jól felszerelt, önjáró laboratórium, amelynek célja, hogy a korai élet esetleges marsi jeleire bukkanjon. Ebben a kutatórobot sikeresnek bizonyult: egy kis lapátnyi kőzetporban kimutatta a ként, a nitrogént, a foszfort és a szenet, vagyis az összes elemet, amely az élet keletkezésében fontos szerepet játszik.

Kimutatták, hogy ahová az űrszonda "leparkolt", ott valaha tó lehetett, melyben langyos víz hullámzott. A NASA szerint ezekből arra lehet következtetni, hogy a mikrobiális élet létezhetett hajdan a Marson.

Az űrszonda eddig majdnem nyolc kilométert tett meg, háromszor vett mintát a Mars felszínéből, komoly gondjai voltak a kerekeivel, melyek behorpadtak és elromlottak, míg a robot a sziklákon átkelt, noha felületkezelt alumíniumból gyártották őket.

A NASA alternatív útvonalakat tanulmányozott, ahol homokos dűnéken folytathatja útját az ünnepelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.