Űrrover

A Mars Gale-kráteréből kiemelkedő Aeolis-hegyhez indult a Curiosity

Az egytonnás űrrover tavaly augusztus 6-án ért a Marsra, a 155 kilométer átmérőjű Gale-kráterben landolt, a marsi egyenlítő közelében. Kétszer is megfúrta azóta a marsi kőzetet.

2013.07.09 10:51MTI
Forrás: MTI

Elhagyta eddigi tartózkodási helyét a Curiosity amerikai marsjáró, és elindult arra a hosszú útra, amelynek végcélja a Mars Gale-kráteréből kiemelkedő Aeolis-hegy lesz.

Az amerikai űrkutatási hivatal hétfőn jelentette be, hogy a vártnál hosszabb idejű tartózkodás után a hatkerekű, atom meghajtású marsjármű 58 métert tett meg július 4-e óta attól a helytől, ahol az elmúlt hét hónapban tanyázott kőzet- és anyagmintákat gyűjtve.

Az egytonnás űrrover tavaly augusztus 6-án ért a Marsra, a 155 kilométer átmérőjű Gale-kráterben landolt, a marsi egyenlítő közelében. Kétszer is megfúrta azóta a marsi kőzetet. A mintavételek vizsgálatakor a kutatók arra utaló jeleket találtak, hogy a marsi környezet egykor alkalmas volt egyszerű életforma kialakulásához.

Korábbra tervezték a szakemberek az Aeolis-hegyhez való indulást, a késlekedés oka a mintavételek elhúzódása, a jármű többszöri gyengélkedése, a számítógéprendszer apró meghibásodása illetve az, hogy a Föld és a vörös bolygó együttállása egy hónapig gátolta a vele folytatott kommunikációt.

A marsjáró útja várhatóan kilenc hónap-egy évig tart, az úton számos megállót terveznek a NASA szakemberei. A robot azt vizsgálja, hogy létezhettek-e a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek. A 2,5 milliárd dollár összköltségű program keretében két évig kutat az élet nyomai után a Marson. Ez a legdrágább és műszakilag a legkifinomultabb vállalkozás, amelyet a Mars kutatására elterveztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.