Általa megérthetjük saját Földünket

Szellemsziget jelent meg a Titanon

A Szaturnusz legnagyobb holdja sokban hasonlít a Földre, ezért is hozta lázba a kutatókat az a "varázslatos sziget" (magic island) elnevezéssel emlegetett objektum, amely feltűnt majd eltűnt a Titanon.

2014.06.23 20:34ma.hu
Kép: NASA

Sejtelmes körülmények között jelent meg egy "varázslatos sziget" a Szaturnusz legnagyobb, bolygószerű holdján, a Titanon, és el is tűnt.

A nemcsak rejtélyesnek, de kifejezetten fényesnek is leírt, úgynevezett tranziens jelenségről még nem tudni, hogy hogyan került oda. Az elméletek között egész különfélék vannak, de jóval inkább dinamikus "geológiai" folyamatra tippelnek a szakértők.

A Titan második legnagyobb tengere, a Ligeia Mare a 2013 júliusa előtt készült felvételeken semmiféle érdekességet nem mutatott, még hullámokat sem lehetett felfedezni rajta, mindaddig ebben a tudatban éltek a kutatók, míg össze nem hasonlították az új felvételeket a régebbiekkel. A Szaturnusz rendszerét vizsgáló Cassini űrszonda 2013. július 10-én küldte a 2004 óta gyűjtött feldolgozandó képi adatok újabb adagját a JPL-be (Jet Propulsion Laboratory, California Institue of Technology), ahol pár napon belül a Cornell University hallgatója, Jason Hofgartner és kollégái megvizsgálták azokat.

A felfedezés azt jelenti, hogy a Titan északi félteke mégnem olyan mozdulatlan, mint amilyennek eddig mutatta magát. Még nem tudni, pontosan mi okozta a sziget fel- és eltűnését, ennek kiderítésére további kutatások szükségesek.

A Titan, a Szaturnusz 62 ismert holdja közül a legnagyobb, tavak és tengerek világa - akárcsak vizes anyabolygónk, noha a Földünknél jóval kisebb, a Holdunknál azonban másfélszer nagyobb az átmérője. A főleg nitrogénből és metánból álló vastag, ködös atmoszférája alatt hegységek, dűnék, tavak terülnek el. Víz helyett azonban folyékony metán és etán áramlik a folyószerű csatornákban a tengerekbe.

A hold északi féltekéjén mostanában fordul a tavasz nyárba, ezért a kutatók azt gondolják, hogy a furcsa alakzat ennek a folyamatnak lehet a következménye. A főbb teóriák szerint a Ligeia Mare fenekéről gázbuborékok emelkedtek a felszínre, de az is lehet, hogy a Titan északi féltekének szelei hullámokat keltettek a Ligeia Mare felszínén, továbbá az sem elképzelhetetlen, hogy lebegő hordalékhoz hasonló szilárd testet tartalmaz és ennek "árnyékát" rögzítette a radar. Egy biztos, Hofgartner szerint valószínűleg több különböző folyamat - szél, eső, árapály - is hatással van a Titan metán- és etántavaira. Most azon dolgoznak, hogy feltárják a hasonlóságokat és különbözőségeket a Földön lejátszódó geológiai folyamatokkal, ami tulajdonképpen saját Földünk megértésében segíthet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.