Francia cégek megállapodása

Európa válaszol az amerikai űrrakéta kihívásra

Két francia rakétagyártó cég, az Airbus és a Safran együttműködési megállapodást kötött annak érdekében, hogy az európai kereskedelmi űrtechnológiai ipar versenyképes maradjon a kisebb és olcsóbb rakétákat gyártó amerikai konkurenciával szemben.

2014.06.16 17:16MTI
freedigitalphotos.net/jscreationzs

A repülőgép gyártásáról ismert Airbus és a Safran űrtechnológiai cég hétfőn bejelentette, hogy megegyeztek egy integrált közös vállalkozás felállításáról.

A vállalkozás keretében közösen fejlesztik ki a jelenleg az Airbus által gyártott Ariane 5 szatellit hordozórakéta új generációs változatát, az Ariane 6-ot. Európa és az Egyesült Államok is évek óta próbálja csökkenteni hordozórakétái árát.

Az Európai Űrügynökség ártámogatással segítette a francia Arianespace-t, a világ első kereskedelmi rakétaindításokkal foglalkozó vállalatát.

A Pentagon nagy mennyiségben rendelt a Boeingtől és más amerikai gyártóktól kilövő szerkezeteket azért, hogy az áraik versenyképesek legyenek.

Az új piaci szereplő, a PayPal-t alapító milliárdos Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX megjelenésével új lendületet vett az árverseny. A kaliforniai SpaceX által gyártott, kisebb méretű Falcon hordozórakétákkal egy kilövés 60 millió dollárba kerül, amely kevesebb mint a fele az Ariane árának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.