Emelkedik a tengerszint

Egyre gyorsabban olvad a grönlandi jégtakaró

A jégolvadás és az emelkedő tengerszint elsősorban az alacsonyan fekvő területeket fenyegeti pusztító következményekkel.

2014.06.13 15:57MTI
freedigitalphotos.net/Liz Noffsinger

Egyre gyorsabban olvad a grönlandi jégtakaró, ami jelentősen hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez - közölte az Európai Űrügynökség (ESA), amely szerint a Dániához tartozó sziget sok részén, de mindenekelőtt a part menti vidékein évente akár egy méterrel is csökkenhet a jég vastagsága.

A Royal Society szervezésében Londonban pénteken tartottak nemzetközi konferenciát a műholdak által megfigyelt olvadásról, valamint arról, hogy a jelenség milyen következményekkel jár az éghajlatváltozásra a permafroszt vidékeken.

Az ESA Landsat-8 műholdja által egy tavaly készített felvételen jól kivehető, hogy miként fogyatkozik a jég Grönland délnyugati részén. Az Európai Űrügynökségnek a Föld megfigyelésével foglalkozó Róma melletti központja szerint a grönlandi jég olvadása miatt 1992 és 2012 között hozzávetőleg hét milliméterrel emelkedett a világ tengereinek szintje.

A tudósok emlékeztettek arra, hogy a jégolvadás és az emelkedő tengerszint elsősorban az alacsonyan fekvő területeket fenyegeti pusztító következményekkel. Az édesvíz növekvő aránya a tengerekben pedig megváltoztatja az óceánok sóháztartását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.