Mégsem olyan stabilak a grönlandi gleccserek

Újra és újra gigantikus jégdarabok szakadnak le a tengerbe

A Grönland északkeleti részén lévő, eddig stabilnak hitt gleccserek is hatalmas jégtömegeket veszítenek egy új tanulmány szerint.

2014.03.18 12:41MTI
MTI, archív

Az északkeleti jégáram évente tízmilliárd tonnányit zsugorodik - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. Shfaqat Abbas Khan, a koppenhágai Dán Műszaki Egyetem szakértője és kutatótársai vizsgálataik eredményeit a Nature Climate Change című szaklapban mutatták be.

A grönlandi jégtakaró kutatók által vizsgált része eredetileg stabilnak számít, ezért a tengerszint jövőbeli emelkedésének mértékét eddig jelentősen alulbecsülték. A szakértők Grönland északkeleti jégáramát vizsgálták, amely hatszáz kilométeren át a terület belsejéből egészen a partokig nyúlik.

A jégáram 25 éven át stabil volt, egészen 2003-ig. A szokatlanul meleg nyár következtében akkor csökkent a tengerjég az északkeleti gleccser szélén, a gleccserjég olvadni kezdett. Újra és újra gigantikus jégdarabok szakadnak le a tengerbe - írják a kutatók.

Ennek hatása lehet az egész szigetre: az északkeleti jégáramlat egészen a grönlandi jégtakaró szívébe vezet. "Ez azt jelenti, hogy a perem változásai mélyen a jégtakaró központjában is befolyásolják a tömegegyensúlyt" - fejtette ki Abbas Khan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.