Egyike volt az elsőknek

Félmilliárd éves őshal kövülete segíthet megérteni a gerincesek kialakulását

A Metaspriggina egyike volt az első gerinceseknek, később ebből a családból származott az összes állkapcsos hal, a kétéltűek, a hüllők, a madarak, az emlősök - köztük az ember.

2014.06.13 14:51MTI

Több mint félmilliárd éves, állkapocs nélküli apró őshal kövülete segíthet megérteni a gerincesek kialakulását - írja egy új kanadai tanulmány. A Metaspriggina nevű, öt-hat centiméteres kis őshal mintegy 515-500 millió évvel ezelőtt élt a kambrium földtani korban.

A Nature tudományos lap friss számában megjelent tanulmány szerzői a kis állat nagyjából száz megkövült példányának maradványait elemezték, melyek többségét a kanadai Sziklás-hegység Burgess Shale lelőhelyén ásták ki. A Metaspriggina egyike volt az első gerinceseknek, később ebből a családból származott az összes állkapcsos hal, a kétéltűek, a hüllők, a madarak, az emlősök - köztük az ember.

Az őshalnak kicsi feje, keskeny, csúcsban végződő teste, nagy szeme és kis orrtömlői voltak. Csontok ugyan nem erősítették a testét, koponyája azonban volt, valószínűleg porcok építették fel.

Gerinchúrral is rendelkezett, melynek szerepe az volt, mint később a gerincoszlopé: támaszt biztosított a testnek. Nem tudni, úszói voltak-e. A kopoltyú szerkezete különösen érdekelte a tudósokat.

A Metasprigginának hét, úgynevezett kopoltyúíve volt, ezeken keresztül szűrte ki a vízből a táplálékdarabkákat és ezzel is lélegzett. Az első pár ív erősebb volt, mint a többi, ez lehetett az állkapocs evolúciójának első lépése - mondta Jean-Bernard Caron, a torontói Royal Ontario Múzeum paleontológusa.

A tudósok tisztában voltak ezeknek a kopoltyúíveknek a jelentőségével, ám ilyen korai példáját még nem figyelhették meg - olvasható a tanulmányban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.