A lábatlan kétéltűek új családját azonosították

Chikilidae - új gerinceseket fedeztek fel, de nincs lábuk!

A lábatlan kétéltűek új családját azonosították Indiában, amelyet a helybéliek sokáig miniatűr kígyóknak véltek.

2012.02.22 14:33MTI

A felfedezésről a Proceedings of the Royal Society B folyóiratban jelent meg tanulmány.

Új gerincesek felfedezése ritkaságszámba megy, különösen a trópusi esőerdőkön kívül, ám ezek a lábatlan kétéltűek emberlakta vidékeken tenyésznek India északi részében. A féreggőtefélék (Caeciliidae) kétéltűek (Amphibia) osztályába, azon belül a lábatlan kétéltűek (Gymnophiona) rendjébe tartozó családról van szó, amely a Chikilidae nevet kapta.

Fotó: nationalgeographic.com

A Delhii Egyetem kutatói Szatiábhama Dász Bizsú professzor vezetésével ötszáznál több egyedet gyűjtöttek be 238 helyszínről. A 10 centiméter hosszú kétéltűeket 40 centiméteres mélységből ásták ki: igen óvatosnak kellett lenniük, ugyanis a Chikilidae-egyedek a kisebb rezgést is képesek észlelni, és azonnal villámgyorsan menekülnek.

"Olyanok, mint a rakéták, ha azonnal nem kapjuk el őket, egy szemvillanás alatt eltűnnek" - fogalmazott a professzor.

Mint a megfigyelések során kiderült, a felnőtt egyedek őrzik a petéket: akár táplálék nélkül is képesek kibírni 50 napot, míg utódaik ki nem kelnek. Az ifjak a felnőttek miniatűr "változatai", és azonnal eliramodnak, mihelyt kikelnek.

A DNS-vizsgálatok arról tanúskodnak, hogy a Chikilidae-család legközelebbi hozzátartozói Afrikában élnek. A két evolúciós ág 140 millió évvel ezelőtt, a dinoszauruszok korában vált szét, amikor a déli szuperkontinensen, Gondvanán éltek ezek a lábatlan kétéltűek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.