Izgalmas leletek

Egy mindeddig ismeretlen nép nyomaira bukkantak Peruban

"A sírokban voltak rézből készült ékszerek, karkötők, brosstűk és féldrágakövekből faragott golyócskák. Néhány férfit íjával együtt temettek el. Mellettük bőrtegezek és nyílvesszők is voltak. Az eddigi vizsgálatok alapján megállapítható, hogy amikor a vezért eltemették, vele együtt elföldelték feleségét és gyermekeit is."

2014.06.13 14:31MTI

Lengyel és latin-amerikai régészek Peruban egy eddig ismeretlen nép nyomára bukkantak, amely mintegy 1500 évvel ezelőtt a Tambo folyó torkolatvidékén élt.

"Előttünk csak néhány különálló lelet került elő. Mi azonban több mint 150 sírt tártunk fel" - mondta el a TVN24 lengyel hírtelevíziónak Józef Szykulski, a Wroclawi Egyetem régészprofesszora, hozzátéve, hogy a csaknem 250 kilométer hosszú Tambo folyó eddig kevésbé ismert szakasza mellett kutattak.

A sírok egy része szerény kivitelű volt, másik részükben azonban igazi kincseket találtak. Ezek alapján megállapították, hogy az egykori közösség osztályokra tagolódott. A szegények sírjaiban nem volt semmilyen tárgy, viszont a gazdagabbakéból ékszerek, fegyverek, állati és emberi csontok is előkerültek. Utóbbiak az elhunyt hozzátartozóinak csontjai lehettek.

"Voltak rézből készült ékszerek, karkötők, brosstűk és féldrágakövekből faragott golyócskák. Néhány férfit íjával együtt temettek el. Mellettük bőrtegezek és nyílvesszők is voltak. Az eddigi vizsgálatok alapján megállapítható, hogy amikor a vezért eltemették, vele együtt elföldelték feleségét és gyermekeit is" - mondta el a régész.

Különösen érdekes, hogy az eddig ismeretlen közösség tagjai hittek a túlvilági életben. Az élők feltehetőleg "kapcsolatot" kerestek a holtak birodalmával. Egyes elhunytak fülébe bambuszcsövet dugtak, amely kiállt a földből.

"Azt feltételezzük, hogy az élők ezen keresztül súgták a holtak fülébe kéréseiket vagy imádkoztak a szellemekhez és isteneikhez" - mondta Szykulski. A sírokból előkerült leletek a legjelentősebbek a környékbeli ásatásokon 2008 óta.

A közös lengyel-perui kutatásokat egyebek között az Európai Unió és egy bank alapítványa támogatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.