Klíma kontra kályha

Rengeteg szén a lábunk alatt - és kiderült: káros

A talaj alatti kőzetekben nagy mélységben rejlő szén újabb, eddig alábecsült fenyegetést jelent a Föld éghajlatára A talaj alatti kőzetekben nagy mélységben rejlő szén újabb, eddig alábecsült fenyegetést jelent a Föld éghajlatára.

2014.05.26 17:46MTI

A Nebraska állambeli Nagy-síkságon (Great Plains) végzett vizsgálat alapján az üledékrétegek alatt egy akár hat méter mélységet is elérő föld alatti "raktár" rendkívül gazdag szénben - írták a tudósok a Nature Geoscience című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Az ilyen mélységben felfedezett szénkészlet arra utal, hogy a föld alatt rejlő szén mennyiségét eddig alábecsülték - vélik a szerzők. Ha talajpusztulás, emberi tevékenység - bányászat, mezőgazdaság vagy erdőirtás - miatt felszínre kerül, akkor szén-dioxiddá válhat, így a klímaváltozás egyik tényezője lehet.

"Sok lehet a szén olyan mélységben, ahol senki sem méri a mennyiségét. A területet érintő legtöbb kutatás a felszín alatti harminc centiméterre korlátozódik" - mondta Erika Marin-Spinotta, a Wisconsin-Madisoni Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatókat érdeklő réteg 13-15 ezer évvel ezelőtt alakult ki, akkoriban a felszínen. Ma azonban néhol hatméteres mélységben került, miután körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt hatalmas mennyiségű üledék kezdett halmozódni fölé.

A világon máshol is létezhetnek ilyen föld alatti készletek a sokféle üledék alatt - magyarázta Marin-Spiotta.

Az ott tárolt szén egy része soha nem éri el a légkört, így semmilyen szerepet nem játszik az éghajlat melegedésében. Egyes rétegek azonban újra felszínre kerülhetnek, és szén-dioxid keletkezhet belőlük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.