Talán belekukkanthatunk a jövőnkbe

Kétezer éves jégminta segíthet a klímaváltozás megértésében

Antarktiszi jégminták elemzésével igyekeznek feltárni az elmúlt kétezer év éghajlatának változásait a kutatók annak feltérképezése érdekében, hogy a globális felmelegedés milyen hatással lesz az emberiség jövőjére.

2014.05.09 18:20MTI
freedigitalphotos.net/Liz Noffsinger

A nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport egy tavaly decemberben kezdődött projekt keretében indult az antarktiszi Auróra-medencébe, hogy olyan jégmintákat gyűjtsön, amelyek segíthetnek kitölteni az elmúlt kétezer év hőmérséklet-változásaira vonatkozó ismeretek hiányos részeit.

A kutatók reményei szerint a minták tanulmányozása révén sikerül információkat gyűjteniük a klímamodellek fejlesztéséhez, és magyarázatot találniuk az időjárási szélsőségek, úgy mint az aszályok, a ciklonok és az áradások jelenleg tapasztalható gyakoriságára, illetve mintájára.

A legnagyobb fúrással felszínre hozott jégmag 303 méter hosszú, és az elmúlt kétezer év éghajlatáról fog információt adni a kutatóknak.

Két kisebb mintát - egy 116 és egy 103 méterest, amelyek az elmúlt 800-1000 év éghajlatáról árulkodnak - nagy volumenű kémiai elemzésekhez fognak felhasználni.

A szakemberek összesen kéttonnányi jégmintát osztottak szét tanulmányozás céljából a világ különböző pontjain működő jégmag-laboratóriumok között.

A kutatók 2015 folyamán végzik el a vizsgálatokat és eredményeiket a következő 18-24 hónapon belül kezdik el publikálni - mondta Nick Gales, az ausztrál környezetügyi minisztérium szárnyai alatt működő Australian Antarctic Division vezető kutatója.

Mint hozzátette, a jégmagból nyert adatok és az egyéb információk segítenek az időjárási szélsőségek jobb megértésében azáltal, hogy megmutatják, hogy az emberek miként befolyásolták a klímaváltozást a fosszilis tüzelőanyagok égetésével.

Az Auróra-medencére kiterjedő projektben 6 ország - Ausztrália, Kína, Dánia, Franciaország, Németország és az Egyesült Államok - 15 partnerszervezete vesz részt.

A projektet vezető Mark Curran közleményben aláhúzta, hogy a mostani erőfeszítések egy jóval ambiciózusabb expedíció számára készítik elő a terepet, amely során egy egymillió éves jégmagot szeretnének kifúrni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.