Jobbta

A legdurvább balta, amit valaha látott

A képen "normálisnak" tűnik a fanyűvő eszköz, de hadd mutassunk egy másik perspektívát, ahol kiderül, hogyan lehet forradalmasítani egy olyan egyszerű, évezredes eszközt, mint a balta. Nem fog hinni a szemének!

2014.05.01 17:35Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: www.vipukirves.fi

Emberemlékezet óta velünk van, használtuk favágáshoz, védekezésre és támadásra, de a formája évezredek óta változatlan. A balta olyan egyszerű eszköz, melyről elképzelhetetlen, hogy megváltozzék. Pedig az olvasóban is át fog alakulni a kép, mire a cikk végére ér.

Heikki Kärnä finn feltaláló nevéhez kötődik a Vipukirves névre keresztelt eszköz, ami első pillantásra olyan, mintha a kovács egy átrészegeskedett este lezárásaképpen állt volna az üllő elé. Pedig a derék finn egyáltalán nem ad hoc módon állt elő ötletével, 15 éven keresztül dolgozott rajta, míg baltája elnyerte jelenlegi formáját. Állítása szerint a hagyományos favágó eszköznél jóval erősebb, ugyanakkor sokkal gyorsabban megy vele a rönkök felaprítása.

Forrás: www.vipukirves.fi

Kételkedik? Nem csodáljuk. Éppen ezért mutatjuk "működés közben":



A balta fejét Kärnä pirosra festette, míg a nyél vége élénksárga - hogy nehezebb legyen elhagyni, ha az ember letette a földre. Használata némileg különbözik a "hagyományos" baltájétól: amikor lesújtanak vele, és a penge eléri a rönköt, kicsit lazítani kell a majd' egy méteres nyél fogásán. Ezzel automatikusan "jobbra húz" az eszköz, az így létrejövő nyomaték pedig megtöbbszörözi a hasítóerőt. Plusz, ha megfelelően használták, rögtön le is választja a nyesedéket a rönkről - elkerülve ezzel azt a bosszantó helyzetet, amikor a penge beleragad a fába.

Ha megtetszett, 230 euróért (kb. 70 ezer forintért) akár meg is veheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.