Innováció itthon

Áder szerint fontos az Amerikában sikeres tudósok hazacsábítása

Fontosnak tartja Áder János köztársasági elnök az Amerikában sikeressé vált magyar tudósok hazacsábítását, annak érdekében, hogy átadhassák tudásukat magyarországi kollégáiknak.

2014.04.25 05:38MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/mr lightman

Az államfő erről az M1 Az este című műsorában beszélt csütörtökön. A felvétel a New York-i magyar főkonzulátuson készült azelőtt, hogy az államfő helyi idő szerint este megnyitja Jersey Cityben a Liberty Science Centerben (LSC) a Beyond Rubik's Cube (Túl a Rubik-kockán) című nagyszabású interaktív kiállítást.

Ennek apropóját az adja, hogy 40 éve találta fel Rubik Ernő a bűvös kockát. Áder János az interjúban hangsúlyozta: már az is hasznos lehet, ha egy, vagy akár fél évre hazalátogatnak az Amerikában sikeressé vált magyar tudósok. Amennyiben átadják tudásukat, az nem csak Magyarország, de az egész világ hasznára válhat - hangsúlyozta. Ugyanakkor fontosnak tartja azt is, hogy napi kapcsolatot alakítson ki az anyaország és az Amerikában kutatók-oktatók között - tette hozzá.

Az államfő arról is beszélt, hogy legutóbb Rubik Ernőt látta vendégül egy "tiszteletvacsorán". Erre olyan embereket, tudósokat, művészeket, de adott esetben szakmunkásokat hív meg, akik komoly teljesítményt nyújtottak a saját területükön. Áder János azt mondta, Rubik-kocka nem pusztán egy játék, hanem egyfajta inspirációt is jelent a kultúra és a tudomány művelői számára egyaránt.

Az államfő arról is beszélt, hogy a kiállítást megnyitó beszédében fel kívánja "villantani", mit köszönhetnek az amerikaiak a magyaroknak; a többi között a C-vitamint, a golyóstollat, a számítógépet, de még a Kalifornia szőlőtermesztést is. A tárlat, amely kilenc hónapon át lesz látható az LSC-ben, 2015-től világkörüli útra indul, és a tervek szerint hét év alatt - Budapest érintésével - járja majd körbe a Földet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.