A Nemzetközi Űrállomáson

Csak űrsétával javítható ki a külső számítógép hibája

Komoly számítógéphiba keletkezett a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), a javításhoz az amerikai űrügynökség (NASA) bejelentése szerint űrsétára lesz szükség.

2014.04.13 10:25MTI
Forrás: youtube.com

Mint a NASA szombaton közölte, az egyik külső számítógép romlott el, amelyet bizonyos robotrendszerek háttértámogatására használnak. A fő rendszer működik és a hatfős legénység nincs veszélyben.

A hiba mindazonáltal megakadályozhatja a következő ellátószállítmány hétfőre tervezett indítását. A 2 tonnányi szállítmány - amely más okok miatt már így is egy hónapot késik - egy SpaceX Dragon teherűrhajóval a floridai Cape Canaveral kilövőállomásról indulna a világűrben keringő ISS-re, és a tervek szerint szerdán érné el úti célját.

A NASA még nem döntött arról, hogy engedélyezi-e a teherűrhajó indítását.

Az amerikai űrügynökség szerint a számítógépes hiba csak űrsétával javítható ki, és erre várhatóan a jövő héten sor is kerül.

Az űrállomáson tucatnyi külső számítógép működik. Ezek az állomás normális működését biztosítják, és a mostani hiba nincs hatással a három orosz, két amerikai és a japán űrhajós kutatómunkájára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.