Furcsa egybeesés?

Jégkorszaki kardfogú tigris csontjaira bukkantak Németországban

Jégkorszaki kardfogú tigris 300 ezer éves fogainak és csontjainak kövülete került elő Németországban ugyanazon az ásatáson, ahol az emberiség épen maradt legrégebbi vadászfegyvereit is felfedezték.

2014.04.01 19:55MTI

A Schöningen mellett folyó ásatásokon a kardfogú tigris (Homotherium latidens) első észak-németországi maradványaira bukkantak. A nagymacska 1,1 méteres vállmagasságával és körülbelül 200 kilogrammos súlyával a jégkorszak legfélelmetesebb ragadozója volt.

A kutatók azt feltételezik, a schöningeni dárdákkal nemcsak vadásztak, hanem a kardfogú tigris ellen is védekezhettek. A kutatás vezetője, Thomas Terberger szerint a ragadozó maradványainak felfedezése új fényt vet a schöningeni fafegyverekre is.

Az 1994-ben, tíz méter mélyen felfedezett nyolc fadárda és egy lándzsa nagy szenzációnak számított, mivel először bizonyította, hogy a Homo heidelbergensis, vagyis a heidelbergi ember képes volt eszközt készíteni és kommunikálni. Ekkor vált fontos ásatási hellyé a külszíni barnaszénbánya, ahol a fegyvereket megtalálták.

Lelőhelyüktől néhány méterre akadtak a kutatók 2012-ben négy éles fogra és néhány lábszárcsontra. Mivel kevés hasonló lelet létezik, hosszú ideig tartott, míg azonosították, hogy kardfogú tigris maradványait fedezték fel.

A tigris hosszú fogai egyetlen csapással leteríthették a zsákmányt - állapította meg Terberger. Azt reméli, kutatócsoportja, mely az Alsó-szászországi Műemlékvédelmi Hivatal és a Thübingeni Egyetem kutatóiból áll, további leleteket fedez fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.