Megtalálták a maradványait

Már bizonyos: a kardfogú mókus létezett!

Különleges, kardfogú mókus maradványait fedezték fel kutatók Argentínában.

2011.11.03 05:59MTI

Az egér nagyságú állat mintegy százmillió évvel ezelőtt élt a Kréta-korban - adták hírül a szakértők a Nature című szakmai lapban.
   
Az állat nagyban hasonlít a Jégkorszak című filmben felbukkant kitalált lényhez, Motkányhoz: hosszú farka, nagy metszőfogai és nagy szemei voltak - mondta el Guillermo W. Rougier, az amerikai Louisville-i Egyetem kutatója.
   
A leleteket, a jó állapotban fennmaradt koponyát és állkapcsot a Rio Negro tartományban lévő La Buitrera folyó medrében találták.
   
A Cronopio dentiacutus egy hatvanmillió éves lyukat töm be a Dél-Amerikában élt emlősök fejlődéstörténetét illetően - vélik a szakértők.
   
A kardfogú mókus az úgynevezett driolesztoidokhoz, egy már kihalt állatcsoporthoz tartozik. Tőlük származnak a mai erszényesek és a méhlepényesek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.