Légköroptikai jelenség

Nem őrült meg, tényleg 3 Napot látott reggel az égen!

A főváros térségében március 28-án a napfelkeltét követő 2-3 órában egy nagy és két kisebb Napot lehetett megfigyelni. Mi történt?

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2014.03.28 09:43ma.hu
hirdetés
Kattintson a képekért! >>>

Ezt a légköroptikai jelenséget kétoldali melléknapnak nevezik - adta a tájékoztatást az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A melléknap egy fénytörési jelenség, amely a Naptól oldalirányban 22-30 fok távolságra jelenhet meg. Belső oldala vörös, a külső pedig kékes, ám gyakran csak fehéres foltként látjuk. Sokszor csak a Nap egyik oldalán látható, gyakori, hogy egy elhaladó repülőgép kondenzcsíkján alakul ki, ha az megfelelő pozícióban van a Naphoz képest.

Esetünkben a keleti égboltot vékony, összefüggő fátyolfelhőzet borította, a fátyolfelhők jégkristályai megtörték a fényt, létrehozva a melléknap jelenségét a Nap mindkét oldalán.

A képek ma reggel készültek a főváros térségében, emellett az OMSZ budapesti webkamerája is megörökítette a látványt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.