Több mint 160 év különbséggel kerültek elő

Összeillesztették a valaha élt egyik legnagyobb ősteknős kövületeit

A valaha élt egyik legnagyobb tengeri ősteknős két kövületét sikerült összeillesztenie amerikai tudósoknak. A két fél csontdarab több mint 160 év különbséggel került elő.

2014.03.25 21:10MTI
freedigitalphotos.net

Egy, az 1840-es években New Jersey államban talált végtagcsont darabja alapján készült az Atlantochelys mortoni tudományos leírása, az új csontkövület pedig nemrég került elő. Meglepő, hogy a két töredék tökéletesen összeillik.

Arról árulkodnak, hogy a teknős teljes hossza akár három méter is lehetett - tudósított a BBC hírportálja az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) hamarosan megjelenő tanulmányról.

A második csontdarab is a New Jersey-i Monmouth megyében, egy krétakori kőzetrétegből került elő, és 70-75 millió éves lehet. "Valódi szörnyeteg lehetett ez a teknős, valószínűleg a valaha élt legnagyobb testűről van szó. Az új lelettel kiegészítve már sokkal többet mondhatunk róla tudományos szempontból is.

Még fontosabb, hogy pontosan tudjuk, milyen kőzetformáció őrizte meg, így a korát is precízebben határozhatjuk meg" - vélte Ted Daeschler, a Drexel Egyetem Természettudományi Akadémiájának tudósa. Hozzátette: bíznak abban, hogy ugyanazon a helyen az ősállatnak még több kövülete is előkerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.