Nem csak halak akadnak a horogra

"A halászat járulékos áldozatai"

A halászat mellékhatásai a tengerek élővilágát veszélyeztetik, mert a halak mellett sok más állatot, többek között tengeri emlősöket és madarakat is elpusztítanak a hálók és a horgok.

2014.03.18 08:00MTI
freedigitalphotos.net

Amerikai, dán és brit kutatók tanulmánya azonosította azokat a helyeket, ahol a halászat okozta károk különösen nagy gondot okoznak - olvasható az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS).

Igen sok teknős akad horogra a Földközi-tengeren és Észak-Amerika atlanti-óceáni partjainál. Tengeri madarak keverednek rendszeresen a halászhálókba a Bering-tengeren és az Indiai-óceánon.

A delfinek és a bálnák Dél-Amerika atlanti partjainál és a Csendes-óceán keleti vidékén vannak nagy veszélyben - állapította meg a San Diegó-i Egyetem Rebecca Lewison vezette kutatócsoportja. Különösen az eresztőhálós halászat fenyegeti az állatokat.

Az Európában és az Egyesült Államokban betiltott módszer azt jelenti, hogy a halászok több kilométeres hálókat eresztenek a vízbe. A tanulmány szerint a horogsorral végzett halfogásnak ennél kevesebb a járulékos áldozata.

Ez a módszer azt takarja, hogy egyetlen fő zsinóron csalétkes horgok hosszú sorát eresztik zsinóron a tengerbe. Legkevesebb kárt a vontatóhálós halászat okozza, ekkor a hajókkal a tenger mélyén húzzák át a hálót. A járulékos károkat könnyen lehetne csökkenteni - vélik a kutatók.

Az ausztrál eresztőhálósok 90 százalékkal kevesebb teknőst fognak, amióta menekülőnyílásokat építettek be hálóikba. Az albatroszokat a halászhajók madárriasztókkal tartják vissza attól, hogy a horogsorba csapódjanak. Mégis csak nagyon kevés országban hoznak előírásokat ezeknek a módszereknek az alkalmazására.

"A halászat járulékos áldozatainak védelmére nem a megoldások hiányoznak, hanem a hatékony megvalósítás" - írták a kutatók. A szerzők több mint 250 - 1990 és 2008 között megjelent - tanulmány adatait elemezték, ezek alapján azonosították a veszélyzónákat.

Lehetnek még ilyen helyek, ám valószínűleg nincs róluk információ - hangsúlyozták a tudósok. Ilyen területek - többek között - Délkelet-Ázsia, a Csendes-óceán Japántól nyugatra eső területe, Kína és a Fülöp-szigetek térsége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.