Hüllőanya

18 anakondát hozott a világra

Először születtek nagy anakondák Bécsben, a schönbrunni állatkertben: egyszerre 18 kígyót hozott világra az állatkert első alkalommal anyává vált hüllője.

2014.03.17 14:23MTI

Dagmar Schratter, az állatkert igazgatója hétfőn elmondta, hogy ez nem szokatlan, hiszen később egy tapasztaltabb nősténytől egy alomban akár negyven állat is születhet egyszerre.

A fiatal kígyók egyáltalán nem kicsik: már a születéskor kilencven centiméteresek, ami nem csoda, hiszen anyjuk is négy méteres.

A nagy anakondák 8-9 hónapig tartó vemhesség után, élve szülnek a víz alatt. Mivel ezek a kígyók Dél-Amerika esőerdeinek folyóiban és lagúnákban élnek, nemcsak a szülés, hanem maga a párzás is víz alatt történik. A hímek és a nőstények a sekély vízben összegabalyodnak - a vadonban akár több hím is harcolhat egy nőstényért.

A frissen világra jött kígyók számára nagyon sok veszélyt tartogat környezetük. A fiatal állatok idősebb fajtársaik mellett több más állat, például a nagymacskák és a kajmánok étlapján is szerepelnek.

Felnőtt korukban viszont alig akad természetes ellenfele a nagy anakondáknak, sőt, akkor már ők maguk vadásznak le kajmánokat és vízidisznókat.

A Bécsben született anakondák egyelőre kisebb halakkal, rovarokkal és ebihalakkal táplálkoznak.

A schönbrunni állatkert nem tartja meg mind a 18 kígyót, hanem más állatkerteknek adja át őket. Addig a nagy anakondákat egy külön vezetés keretében tekinthetik meg a látogatók az akváriumházban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.