Előszö fedezték fel

Ilyen is van: korallzátony Irak partjainál

Első alkalommal fedeztek fel korallzátonyt Irak partjainál, ahol a korallok számára meglehetősen zord körülmények uralkodnak.

2014.03.07 01:30MTI
freedigitalphotos.net

A 28 négyzetkilométeres zátonyt 7-20 méteres mélységben német és iraki kutatók fedezték fel a Perzsa-öböl északi partjánál végzett merülések alkalmával. Hermann Ehrlich, a Freibergi Bányászati Akadémia kutatója szerint az itteni körülmények meglehetősen zordak a korallok számára - írja a Nature című szaklap.

Ezen a területen ugyanis 14 és 34 Celsius fok közötti a víz hőmérséklete, ráadásul erősek az áramlatok. Emellett a víz nagyon zavaros: többnyire egy méter, vagy annál kisebb a látótávolság, ezért nem lehetett felfedezni a hét kilométer hosszú zátonyt a műholdas felvételeken. Irak 58 kilométeres partszakasszal rendelkezik a Perzsa-öbölben.

A régióhoz tartozó többi országnál - Bahreinnél, Iránnál, Ománnál és Szaúd-Arábiánál - találtak már korallhalmokat. A 2012 szeptemberében és 2013 májusában végzett merülések során a kutatók kőkorallokra (Platygyra pini) és kehelykorallokra bukkantak.

Az úgynevezett oktokorallok körül pedig kígyókarú csillagok is (Ophiuroidea) tekergőztek. Kagylókat is találtak a tudósok, amelyek a zátonyon konkurálhatnak a helyért a korallokkal és szét is rághatják azok szerkezetét. Ezt az értékes életteret elsősorban a régióban végzett olaj- és gázkutatás hatásaitól kell megvédeni, és tovább kutatni a korallzátony biológiai sokszínűségét - vélik a szakértők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.