Maai több ezer éve pihen

A fáraó főlovászának sírjára bukkantak

A fáraó főlovászának mintegy 3500 éves sírját fedezte fel egy nemzetközi régészcsoport Egyiptomban.

2014.03.04 23:30MTI
freedigitalphotos.net

A Maai nevű férfi körülbelül 3500 évvel ezelőtt lehetett a lovászok elöljárója, amikor az ókori Egyiptomban a fáraók 18. dinasztiája uralkodott - közölte az ország régészeti minisztere.

Sírját az ország déli részén, a Nílus partján fekvő Luxor egy ásatásán találták meg egyiptomi, spanyol és olasz régészek, amikor egy másik sír feltárásán dolgoztak. A Maai nevű férfi irányította a hadsereg lovászait, ezen kívül az uralkodó gazdaságát és az áruraktárakat - tette hozzá Ali al-Aszfar, a minisztérium munkatársa.

A sír falain látható feliratok nagyon fontosak, mert ezek árulnak el legtöbbet tulajdonosa, a korszak magas rangú tisztviselője hajdani mindennapjairól, családjáról, életmódjáról - mondta Abdel Hakim Karar, a minisztérium egy másik szakembere.

A sír egyik festménye Maait feleségével, Nefrettel ábrázolja, egy másik férfiakat és nőket mutat egy lakomán, egy harmadikon áldozati rítusok láthatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.