Katonai főhadiszállás maradványai

Régészeti park nyílt Fiume szívében

Egy késő ókori katonai főhadiszállás maradványainak helyszínén létrehozott régészeti park nyitotta meg a kapuit a horvátországi Fiumében.

2014.02.24 01:30MTI

Az épületkomplexumot annak idején a Római Birodalom keleti határát védő katonai csapatok használtak. A védelmi rendszer Fiume területétől egészen a Júliai-Alpokig terjedt.

A komplexumot a 3. század második felében építették és az 5. század elején pusztították el.

A héten megnyílt régészeti park látogatói szemügyre vehetik az eredeti kőpadlót, a külső falakat, a hozzájuk kapcsolódó szobákat és a feltehetőleg főtemplomként használt központi épület lépcsőházát.

Az épület többi része a szomszédos bérházak alatt húzódik. Közterület lévén a park kitűnő helyszínként szolgál zenei és egyéb előadóművészeti rendezvényekhez.

Ez az első ilyen típusú bemutatása egy késő ókori katonai parancsnoki főhadiszállásnak Horvátországban, az ilyen épületek meglehetősen ritkák Európában. A megnyitóünnepségen mások mellett Andrea Zlatar Violic horvát kulturális miniszter is részt vett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.