"Tűzokádó fenevad"

Több mint 1200 éves sárkánykemencét tártak fel kínai régészek

Több mint 1200 éves égetőkemencét tártak fel kínai régészek a kelet-kínai Csingtöcsenben, a fazekasmesterség hajdani központjában.

2013.12.11 04:30MTI

A különleges építményt sárkánykemencének is nevezik, mivel olyan, mint egy tűzokádó fenevad. A most feltárt, 78,8 méter hosszú égetőkamra a leghosszabb a Tang-dinasztia (618-907) korának eddig feltárt sárkánykemencéi közül - jelentette be Csianghszi tartomány kulturális és régészeti intézete.

A sárkánykemencét Nanjao falu romjai közül ásta ki a több kínai egyetem tudósaiból álló csoport március és november között - közölte Hszü Csangcsing, a tartományi kulturális és régészeti intézet vezetője egy sajtótájékoztatón.

A sárkánykemence valójában hosszú, lejtős kamra, egyik végén tűztér, a másikon a kürtő. A mintegy ezer négyzetméteren feltárt romok között több tonnányi szerszám és cseréptöredék is előkerült - tette hozzá Csang Vencsiang, az intézet kutatója.

A romokat 1964-ben fedezték fel, ám az ásatások akkor nem indultak el, mivel a feltárt leletek megőrzését a korabeli viszonyok nem tették volna lehetővé. A közelmúltban vita indult arról, mikor kezdődött a csingtöcseni porcelánégetés, ekkor határozták el a nanjaoi romok megvizsgálását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.