Tudományos igazolás

Mégis igaz az óceáni hajótörött története?

Egy amerikai tudományos kutatás megerősíti, hogy igaz lehet a története annak a salvadori férfinak, aki 13 hónapon át hánykolódott halászbárkájával a Csendes-óceánon, s élve, sőt meglepően jó testi-lelki állapotban ért partot a Marshall-szigeteken.

2014.02.16 18:29MTI
José Salvador Alvarengaa bozontosan, de jóltápláltan ért partot

A Hawaii Egyetem tanulmányozta az óceáni szeleket és áramlatokat az adott térségben és az adott időszakban, s arra a következtetésre jutott, hogy ezek alapján a csodás megmenekülés hihetetlennek tűnő története hiteles lehet.

A salvadori José Salvador Alvarenga 2012-ben indult halászni egy társával a dél-mexikói Chiapas államból, és 13 hónappal később a 12 és fél ezer kilométerre fekvő Marshall-szigeteken ért partot hét méter hosszú üvegszálas hajójával. Társa út közben meghalt, mert - a túlélő szerint - nem bírta a nyers tengeri madarak, halak, teknősök és a saját vizelet fogyasztását.

A hajótörés modellezésénél a Hawaii Egyetem kutatói figyelembe vették annak a hajóroncsnak a mozgását, amely a 2011. márciusi japán szökőár következményeként ért partot a Hawaii-szigeteken a katasztrófa után másfél-két és fél évvel. A kísérlet eredményét vasárnap ismertették a Marshall-szigeteken.

A 37 éves Alvarenga történetét kezdetben sokan kétkedéssel fogadták, annyira valószínűtlennek tűnt hosszú hányattatása és megmenekülése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.